Foto: Promo/ApsArt

Ispovesti glumica o seksualnom nasilju tema su regionalnog pozorišnog i filmskog projekta "Najteža uloga", pokrenutog letos sa ciljem da se kroz predstavu zasnovanu na njihovim svedočenjima, a potom i dokumentarac, prikaže tamna strana glumačkog posla.

„Projekat je započet pripremama tokom leta 2020. na inicijativu jedne glumice koja je pristupila ApsArtu sa svojim i prikupljenim ispovestima svojih koleginica. U oktobru smo dobili podršku fondacije Rekonstrukcija ženski fond, koja je prepoznala važnost ove incijative. Događaji tokom januara su pokazali da smo na pravom putu, a reakcije iz celog regiona su sugerisale da moramo da napravimo širi front“, saopšteno je iz „ApsArt – Centra za pozorišna istraživanja“, organizacije koja je pokrenula ovaj projekat.

U „ApsArtu“ navode da su se oko projekta do sada okupile organizacije i kolektivi iz Srbije, Bosne i Hercegovine (inicijativa „Nisam tražila“) i Crne Gore, da dobili podršku Narodnog pozorišta u Beogradu, N1 i RTS, a da će se odvijati u tri faze: istraživanje i potraga za istinitim ispovestima glumica, stvaranje pozorišne predstave u kojoj će one izvoditi svoje i priče svojih koleginica, kao i snimanje dokumentarnog filma o celom procesu.

„Ova predstava i njena umetnička ali i dokumentarna istina otvoriće brojna bolna pitanja ne samo u pozorišnoj već i široj kulturnoj javnosti Srbije i regiona. Ona je zamišljena kao mozaična struktura koja će svojom estetikom i formom biti neka vrsta otvorenog procesa pripreme predstave, sa poprilično izbrisanim granicama između ličnog i scenskog, privatnog i javnog, glumca i publike. Ona će se baviti demistifikacijom mnogih mitova rediteljsko – glumačkog esnafa koji su često paravan za svakovrsne manipulacije i iskorišćavanja i maska za razna zlodela, a sve zarad estetskih dometa ili sticanja vrhunskih veština i tajni zanata. Predstava neće zaobići ni pitanja muškaraca koji su doživeli istu vrstu seksualnog uznemiravanja / zlostavljanja bilo od žena bilo muškaraca iz profesije“, navodi se u opisu predstave koju bi trebalo da režira Aleksandra Jelić, rediteljka i osnivačica „ApsArta“, i dodaje se da će uporedo sa predstavom nastajati i dokumentarni film.

U projekat će, kako dodaju u „ApsArtu“, biti uključeni i studenti sa dramskih odseka beogradskih akademija, čime će on imati i edukativnu ulogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar