Foto: Arhiva Nova.rs, Dejan Živančević

Zbog ispovesti glumice Milene Radulović, koja je javnosti otkrila da ju je godinama unazad silovao učitelj glume Miroslav Aleksić, žene širom Srbije su se ohrabrile da govore o seksualnom zlostavljanju: to dokazuje značajno veći broj poziva upućenih SOS linijama za žene žrtve nasilja.

Zajedno sa Milenom o silovanju i seksualnom uznemiravanju progovorile su i pojedine maloletne devojke, takođe učenice u školi glume Mike Aleksića. Svoj iskaz u Tužilaštvu dala je i glumica Iva Ilinčić. Žrtva koju su one rešile da podnesu nije bila uzaludna.

„Javlja nam se sve više žena koje su doživele baš seksualno nasilje. Definitivno govorimo o povećanju. Proteklih dana češće nas zovu pre svega starije žene koje su doživele seksualno nasilje pre 10 ili 20 godina, a koje sada prvi put progovaraju“, kaže za Nova.rs Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Ispovesti devojaka koje su rešile da se ogole pred javnošću i spreče da se takva sudbina nekome ponovi, bila je okidać za mnoge koji su goinama u sebi krili traumu koju su preživeli. SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 sve češće zvoni. Ova linija dostupna je radnim danima od 10h do 20h.

„Od jedne žene smo čuli: kada su ove glumice izašle i progovorile o tome šta im se desilo, kao da sam ja to bila, kao da su o meni pričale“, samo je jedno od svedočanstava koja su čula proteklih dana.

„Nama se žene javljaju iz različitih razloga, zbog različitih tipova nasilja, a naređe prijavljuju seksualno nasilje. Ono što je specifično je da od nekih žena za seksualno nasilje saznajemo tek nakon trećeg, etvrtog ili petog razgovora. A sada su počele da nas zovu baš zbog seksualnog nasilja i da o tome govore već u prvom razgovoru“, napominje naša sagovornica iz Autonomnog ženskog centra.

Nova.rs nezvanično saznaje da se od slučaja „Aleksić“, i odluke mladih glumica da stave tačku na zlostavljanje, povećao i broj poziva upućenih nacionalnoj SOS linija za žene žrtve nasilja: 0800-222-003.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsećamo, pre desetak dana u srpskoj javnosti odjeknula je vest koja je očigledno iz korena promenila mnoge stvari i pokrenula lavinu. Mlada, ali uveliko priznata glumica Milena Radulović obznanila je da je bila žrtva silovanja i zlostavljanja u školi glume čuvenog Mike Aleksića. Ona i još nekolicina devojaka, odlučile su da progovore, a spisak žrtava koje su rešile da prijave zlostavljača svakoga dana se širio. Aleksić je u pritvoru i čitava priča očekuje sudski epilog.

Odluka Milene i ostalih devojaka da istupe i javno govore o paklu koji su proživele uticala je i probudila one koje su doživele istu sudbinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare