Foto:Promo/MCF MegaComFilm

Na Venecijanskom festivalu, koji je završen sinoć, glavnu nagradu Zlatnog lava osvojio je film "Jadna stvorenja" (Poor things) reditelja Jorgosa Lantimosa, a MCF je otkupio prava za distribuciju nagrađivanih ostvarenja, te će bioskopska publika uskoro moći da uživa u njima na velikom platnu.

Na održanoj tradicionalnoj 80. Venecijanskoj mostri, koja je ujedno najstariji filmski festival koji se održava još od davne 1932. godine, prikazana su značajna filmska ostvarenja, a po tradiciji kao uvertira u dodelu nagrade Oskar.

Srebrni lav za najbolju režiju dodeljen je istaknutom italijanskom reditelju Mateu Garoneu za film „Ja kapetan“, dok je „Zelena granica” rediteljke Agnješke Holand ovenčan specijalnom nagradom žirija. Kada je o akterima reč, nagrada za najbolju glumicu pripala je amerikanki Kajli Speni za ulogu u filmu „Prisila“, a nagrada za najboljeg glumca Piteru Sarsgardu za ulogu u filmu „Memorija“.

Garoneov film „Ja kapetan“ poneo je još jedno priznanje, naime glumcu Sejdu Saru pripala je nagrada za najboljeg mladog glumca baš u ovom filmu.

Ovogodišnji dobitnik Zlatnog lava, film „Jadna stvorenja“ je Lantimosava naučno-fantastična romansa sa Emom Stoun, Markom Rafalom i Vilemom Dafoom u glavnim ulogama. Reditelj se ponovo nakon filma „Miljenica“ ujedinio sa scenaristom Tonijem Meknamarom donoseći novu priču na veliko platno.

Pod zaštitom naučnika Bakstera (Viljam Defo), Bela (Ema Stoun) je željna da uči. Gladna ovozemaljskog koje joj nedostaje, ona i Dankano Vederbun (Mark Rafalo), uglađeni i razvratni advokat beže u burnu avanturu širom kontinenta. Oslobođena predrasuda datog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se založi za jednakost i slobodu.

Svi ovi filmovi uskoro će se naći na bioskopskom platnu.

Bonus video: Vudi Alen na premijeri svog filma u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar