Nagrada Pavle Vasić Foto: Promo

Laureat nagrade "Pavle Vasić" za 2023. godinu je Vesna Kruljac za monografiju "Miodrag Mića Popović - Slikarstvo permanentne pobune", odlučio je žiri ULUPUDS-a, koje tradicionalno dodeljuje ovo priznanje.

Do početka prošlog meseca trajao je konkurs Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za Nagradu „Pavle Vasić“, koja se dodeljuje za tekstove iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna, objavljene u svim vrstama stručnih publikacija (monografije, knjige, zbornici), teoretski i kritički rad o primenjenoj umetnosti objavljen u medijima, kao i za autorske izložbe uz odgovarajući stručan tekst.

U obzir su dolazili radovi objavljeni tokom prošle godine, a na osnovu konkursnog materijala, žiri u sastavu: dr Ana Ereš (predsednica), dr Marina Pavlović i Biljana Crvenković jednoglasno je doneo odluku da Nagradu „Pavle Vasić“ za 2023. dodeli dr Vesni Kruljac za monografiju „Miodrag Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune“, koju je objavila Srpska akademije nauka i umetnosti.

– Tekst u monografiji „Miodrag Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ prati adekvatna i raskošna selekcija vizuelnog materijala: ilustracija umetničkih dela i fotografija, što čitaocu omogućava detaljan i precizno strukturiran uvid u autorkinu argumentaciju. Iscrpan popis izvora i literature, koji predstavlja deo ove monografije, potvrđuje da se u njenoj osnovi nalazi podrobno i sistematično izveden istraživački rad, što predstavlja ključni preduslov za unapređenje kritičko-teorijske misli i pisanja o umetnosti – navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Nagrada, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture, Vesni Kruljac će biti dodeljena sutra u 13 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti, saopštio je ULUPUDS.

Bonus video: 182 godine SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar