Foto: Promo/Arsenije Jovanovic

Izložba "Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune" biće otvorena sutra uveče u Galeriji SANU u Beogradu, čime se obeležava – 100 godina rođenja čuvenog umetnika i akademika, najavljeno je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Izložbu će svečano otvoriti predsednik SANU dr Zoran Knežević, a na današnjoj konferenciji kratko obraćanje je imao i sin velikog slikara – Jovan Popović.

Autorka izložbe i naučne monografije – pratećeg kataloga je dr Vesna Kruljac, istoričarka umetnosti i docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koja je detaljno govorila o izložbi i naglasila da je Popovićevo plodno stvaralaštvo obeležilo epohu srpskog posleratnog modernizma.

Foto: SANU

Kruljac je podsetila javnost da je Miodrag Mića Popović (1923-1996) bio izuzetno svestran umetnik – filmski i pozorišni reditelj, pisac, kostimograf, scenograf, filmski scenarista, likovni kritičar, akademik SANU, a možda najslavniji kao likovni umetnik – slikar, jer „slikarstvo je bila dominantna strana njegovog stvaralaštva“. Ona je naglasila da je Popovićev veoma raznolik kreativni opus likovne kulture obeležio period modernizma srpske i jugoslovenske umetnosti.

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide paradigmatična dela iz svih razvojnih faza Popovićevog slikarskog opusa, koja su nastajala u periodu od 1946. do 1990. godine.

Foto: Promo/Miodrag Djordjevic

U okviru tematski koncipirane izložbe biće prikazani: autoportreti, portreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaži, koji ukazuju da je Popovićevo slikarstvo bilo istraživački otvoreno za nove formalne podsticaje.

Opet, slikarstvo mu je istovremeno vezano za umetničku tradiciju, a permanentno kritički nastrojeno prema dominantnim estetičkim normama i političkoj ideologiji bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Kako je navela autorka izložbe, Popovićev opus imao jedan postojani centar, a to je – istina, pre svega o običnom čoveku i njegovoj sudbini u konkretnom istorijskom vremenu i sredini.

U pitanju su slike koje se čuvaju u muzejskim i galerijskim ustanovama i državnim institucijama i zbirkama: SANU, Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Zepter, Predsedništvo Republike Srbije, Politika A.D. u Beogradu, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Loznici, Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, Narodni muzej – Kragujevac, Narodni muzej – Niš, Srpska čitaonica u Irigu, kao i u privatnim kolekcijama u Beogradu i Srbiji.

Foto: Promo/V.Popovic

Galerija SANU je zahvalna na realizaciji velike izložbe mnogim ustanovama kao što su Radio televizija Srbije, Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Filmske novosti, Narodni muzej Šumadija u Kragujevcu, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, i mnoge druge.

Postavka izložbe biće upotpunjena filmovima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao i vizuelnim materijalom iz produkcije RTS-a i TV Novosti.

Foto: Promo/Uprava za zajednicke poslove RS

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar