Branko Vučićević Foto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Na završnoj večeri Petog festivala meta filma, u subotu, 24. decembra u 20 časova u Art bioskopu Kolarac, dobitnicima Predraga Bambiću, Nedeljku Despotoviću i Petru Jakoniću biće dodeljena nagrada “Branko Vučićević”.

Trojica dobitnika počeli su krajem sedamdesetih godina da se bave režijom eksperimentalnih filmova u Kino klubu 8 i Akademskom kino klubu, a potom su im se putevi u profesionalnoj kinematografiji ukrštali sve do današnjeg vremena, ističe se u obrazloženju nagrade.

Predrag Bambić je direktor fotografije brojnih igranih i dokumentarnih filmova i producent (“Zaklinjem se”), a kao reditelj potpisao je filmove “Albertov put”, “Kraj” i “5X2K”: Dan kada sam odlučio da odustanem”.

Nedeljko Despotović je glumio u filmu “Jug jugoistok” i radio kao producent (“Čekaj me ja sigurno neću doći”). Despotović po vokaciji reditelj i autor je filmova “Bez grada i zakona”, “Poslednja Karpova traka” i “Izabrao sam Sokrat-Prota-Krap”.

Petar Jakonić je montažer brojnih filmova i TV serija među kojima se ističe njegova saradnja sa Mišom Radivojevićem, Milutinom Petrovićem i Miroslavom Lekićem. Režirao je TV serije “Crveno doba” i “Čovek u srebrnoj jakni”.

Meta filmovi su oni u kojima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije i filmovi koji govore o filmovima – o procesu pripreme i snimanja filma, baš kao i korišćenje već gotovih filmova različitog porekla.

Nagrada “Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na izuzetnog autora i prevodioca, tvorca pojma “srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim i kritičarskim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Nagradu je dizajnirao Borut Vild.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar