Zlata Bojovic Vladimir Pistalo Andras Urban Ivan Jevtic
Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/FoNet/Milica Vučković/Jurica Galoic/PIXSELL/E-Stock/Masanori Yoshida

Skupština Srbije izabrala je 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu, na period od četiri godine, među kojima su književnik Vladimir Pištalo, reditelj Andraš Urban, akademici Ivan Jevtić i Zlata Bojović i glumac Nebojša Kundačina.

Za članove Saveta izabrani su Zoran Vapa, koga je predložio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Željko Marković, inače predlog Državnog arhiva Srbije. Goran Vasić izabran je na predlog Narodnog muzej Srbije, a Vladimir Pištalo Narodne biblioteke Srbije.

Članovi Nacionalnog saveta za kulturu su postali i glumac Nebojša Kundačina, koga je predložio matični teatar – Narodno pozorište u Beogradu, Nevena Daković na predlog Jugoslovenske kinoteke, kao i akademici Ivan Jevtić i Zlata Bojović, koje je predložila Srpska akademija nauke i umetnosti.

Novi članovi Saveta su i Isidora Bjelaković, koju je predložila Matica srpska, kao i reditelj Andraš Urban i Suzana Kujundžić Ostojić, koje su predložili nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je, uoči njihovog izbora, da su u pitanju eminentni kulturni poslenici i umetnici, za šta su najbolji dokaz njihove biografije.

„Profesionalni ugled i stručnost su na visokom nivou i oni su kroz svoj životni vek već dali veliki doprinos našoj i svetskoj kulturi. Pored nespornog kredibiliteta garant su da će Nacionalni savet za kulturu u četiri godine ispuniti svoje zadatke i poverenje“, istakla je Gojkovićeva.

Osim što je izabrala nove, Skupština Srbije je razrešila šest dosadašnjih članova Nacionalnog saveta za kulturu a to su: dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić, kompozitor Svetislav Božić, akademik Tibor Varadi i dopisni član SANU Miodrag Marković.

Bonus video:

SANU između savremenih principa i starog sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare