Hit film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Raše Andrića po motivima knjige Jasminke Petrović, u izdanju Kreativnog centra, večeras se premijerno prikazuje na 69. Filmskom festivalu u Puli kao deo Međunarodnog programa.

Ovo ostvarenje koje je osvojilo Nagradu za najbolji evropski film za decu na Međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, u redovnoj distribuciji u regionu već je premašio 200.000 gledalaca.

Danas je ekipa filma imala prijem u Srpskom kulturnom centru u Istri, kojem je prisustvovala i Iva Ciceran, direktorka bibilioteke u Pazinu, koja je prva u Hrvatskoj zvanično zvanično promovisala ovu knjigu.

Iva Ciceran i Jasminka Petrović Foto: Promo

A kako se na to odvažila odgovorila je za Nova.rs:

– Bilo je to na neviđeno, zahvaljujući Aleksandru Gubašu koji me je spojio sa Jasminkom, i kada sam dobila knjigu bukvalno sam je progutala. Bila je to neka energija, neke sile koje su se urotile, ne znam šta bih rekla. Ko u to veruje neka veruje, više nije bitno. Kažu da sam tada rekla nešto pametno, ali toga ne sećam, jedino znam da je od tada nastalo jedno divno prijateljstvo, i uradili smo malu istarsku turneju. Već pet godina letimo zajedno sa ovom knjigom.

Glavna junakinja ove priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije letovanje s bakom kod njene sestre koju ona nikada nije upoznala. Letovanje bez interneta i bez društva na Hvaru, idiličnom jadranskom ostrvu, pretvoriće se u nezaboravnu letnju avanturu sa vršnjacima gde će joj se dogoditi prvi poljubac a razotkriće i porodičnu tajnu.

– Pred ovaj susret sa Jasminkom uoči večerašnje premijere u Pulskoj areni, još jednom sam pročitala knjigu, po ko zna koji put, i opet me je dotakla na nekom drugom nivou. Mislim da će svako ko želi da pročisti suzne kanale to učiniti čitajući ovu knjigu. A te suze nisu patetične, nego čista emocija, osećaji koji se javljaju iako nije sve izgovoreno. Reči su vešto birane, slagane, dozirane, klize tečno bez veštačkog ubacivanja i to je ono što nas drži prikovane za knjigu i verujem da je takav i film. Toliko je toga između reči da vas uvek motiviše da ponovo čitate i pitate se kako je moguće da sam to preskočila, toliko je suptilno da vam je žao kada zatvorite knjigu i jednostavno poželite da je ponovo čitate. Majstorski je to Jasminka uradila i danas sam joj rekla, da njene reči imaju ogromnu težinu i kada nisu izgovorene, i to je snaga ove knjige – priča Iva Ciceran.

Glumci Klara Hrvanović i Luka Bajto, reditelj Raša Andrić i montažer Dejan Urošević Foto: Promo

Ona dodaje da mi kao čitaoci ugrađujemo svoju osećaje, iskustva, prošlost, i doživaljavamo štivo na različit način ali suština ove knjige je da nas povezuje ljubav, odrastanje, bezbrižnost.

– Sve kako je Jasminka napisala i opisala u ovoj knjizi je znak koji pokazuje da i kada je kraj to je novi početak koji treba da prigrlimo jer nam se otvaraju nova vrata. Večeras prvi put gledam fim i sama sebe pripremam da ne smem da padnem u zamku očekujući knjigu jer svaki medij ima svoje zakonitosti. I verujem da ćemo opet zajedno poleteti, svi u Areni.

Prijem u Srpskom kulturnom centru u Puli Foto: Ana Petrović

U ulozi glavne junakinje Sofije je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje sa Hvara igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić, Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sofijine bake tumače Olga Odanović i Snježana Sinovčić Šiškov. Pored ove dve maestralne glumice, uloge su poverene Žarku Lauševiću i Frani Lasiću. Film je snimljen na Hvaru a glavni producent je Sense Production iz Srbije u koprodukciji hrvatske Kinorame, uz podršku Filmskog centra Srbije.

***

Bonus video: Snaga uma – Radivoje Raša Andrić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar