Vladimir Lalić izlaže u Muzeju grada, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šesta manifestacija "Muzeji za 10", koja počinje danas i traje do 15. novembra, predstavlja najveću nacionalnu muzejsku inicijativu do sada na teritoriji Srbije i jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, najavili su organizatori. Većina muzeja i galerija će tokom narednih sedam dana publici potpuno besplatno predstaviti uglavnom svoje stalne postavke, dok su se retki opredelili za nove izložbe i specijalne programe.

Učešće u manifestaciji, kojom se obeležava i Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja u gradovima širom Srbije, uzeli su muzeji i srodne institucije kulture na brojnim lokacijama, kako u Beogradu i Novom Sadu, tako i u Sremu, Banatu, Bačkoj, Centralnoj Srbiji, Zapadnoj Srbiji, Istočnoj i Južnoj Srbiji, saopšteno je iz Nacionalnog komiteta ICOM Srbija.

Kako se navodi, samo u Beogradu 15 muzeja, osim svojih stalnih postavki, spremilo je i brojne specijalne programe. Narodni muzej, jedan od osnivača ove manifestacije, tokom narednih nedelju dana će publici, kako su rekli za naš sajt, omogućiti besplatnu posetu izložbenim prostorima u centralnoj zgradi na Trgu republike i Muzeju Vuka i Dositeja.

Detalj sa izložbe „Damnjan na iskustvima Damnjana“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U centralnom zdanju može se posetiti sveobuhvatna stalna postavka muzeja koja se prostire na tri nivoa zgrade, obuhvatajući eksponate iz daleke praistorije sve do umetnosti 20. veka. U toku je takođe i tematska izložba Radomira Damnjanovića Damnjana ‘Damnjan na iskustvima Damnjana’, kojom se na retrospektivni način predstavlja stvaralaštvo jednog od najmarkantnijih i najintrigantnijih umetnika nomada, koji aktivno stvara više od 60 godina“, navodi se na sajtu Narodnog muzeja.

Kako bi ostali povezani sa mladom publikom u nacionalnom muzeju su osmislili onlajn program pod nazivom „Narodni muzej na času“.

Pored aktuelnih postavki – „Tanjug javlja, rat je završen“ i „Kraj Drugog svetskog rata – Radovi u toku!“, Muzej Jugoslavije u subotu 14. novembra od 11 časova, publici će omogućiti da prisustvuje vođenju na srpskom znakovnom jeziku, uz prevod tumača na srpski govorni jezik. čime se akcenat baca na marginalizovane grupe.

Sa izložbe „Tanjug javlja, rat je završen“ Foto: TANJUG / TANJA VALIC

– Vodič će biti Mihailo Gordić, pripadnik zajednice gluvih, koji će predstaviti stalnu postavku Muzeja iz perspektive ove zajednice, a vođenje će biti specifično i po tome što će dodatno akcentovati teme koje se tiču marginalizovanih grupa – rekla nam je pi-ar Muzeja Jugoslavije Tamara Marković.

Povodom stogodišnjice prijema Milutina Milankovića u članstvo Srpske kraljevske akademije, u prostoru Biblioteke SANU 11. novembra biće otvorena kamerna izložba posvećena slavnom naučniku „Milutin Milanković“, koja će trajati do 27. novembra. Posetioci u Galeriji SANU mogu da pogledaju nedavno otvorenu postavku „Vladan Đorđević: Portret neumornog stvaraoca“, dok se u Galeriji nauke i tehnike SANU do 26. novembra može videti postavka „Kandilis, Josić, Vuds: Strukture zajedničkog – Dokumenti iz arhive porodice Josić„.

Galerija SANU Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Muzej grada Beograda od 13. novembra posetiocima će predstaviti poseban program – izložbu Vladimira Lalića, koja će biti otvorena do 5. decembra. Postavka nosi naziv „Sedimenti i sentimenti“, a ovo je prvi put da jedan tako mladi autor, koji je pride međunarodno priznat, samostalno izlaže u ovom zdanju.

U Novom Sadu devet muzeja učestvuje u ovoj manifestaciji. Arhiv Vojvodine spremio je poseban program „Jesenju izložbu UPIDIV-a“, koja predstavlja radove autora članova Reprezentativnog udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, dok Ogranak SANU u Novom Sadu predstavlja postavku Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora. Muzej savremene umetnosti Vojvodine kroz izložbu predstavlja doktorske umetničke projekte autora Vladana Jolera i Stevana Kojića koji kritički reflektuju upotrebu savremenih tehnologija i njihovu ulogu u društvu.

Detalj sa izložbe „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“ u Galeriji Matice Srpske Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Posetioci Galerije Matice srpske, pored stalne postavke srpske umetnosti 18. 19. i 20. veka i aktuelne izložbe „Matrica. Monologija Danila Vuksanovića“, imaće priliku da uživaju i u posebnim programima, kreiranim u skladu sa temom manifestacije. Danas, od 19.00 časova organizuje se kustosko vođenje kroz stalnu postavku „Ženski nasuprot muškom pogledu“. Za sutra je zakazano stručno vođenje kroz stalnu postavku – „Kvir u muzeju“.

Dan kasnije, 11. novembra u 19 časova biće održano predavanje „Različiti u jednakosti kroz umetnost“ Marije Vrebalov, 12. novembra kustosko vođenje kroz stalnu postavku – „Mi i Drugi“, a u petak, 13. kroz stalnu postavku „Heroine srpskog slikarstva“. Subota, 14. novembar rezervisana je za Program Evropske noći muzeja, a dan kasnije kustosko vođenje kroz stalne postavke sa prevodom na znakovni jezik.

Prateći program u Galeriji matice srpske: Umetnost i jezik, Foto: Galerija Matice srpske/Promo

Osim izložbi, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Manifestacija „Muzeji za 10“ trebalo je da bude održana tokom maja, međutim zbog nepovoljne epidemiološke situacije i zatvaranja muzeja, događaj je pomeren na novembar. Organizatori manifestacije „Muzeji za 10“, koja će trajati do 15. novembra, pokrenuli su i nagradni konkurs „Predstavi svoj muzej“, zahvaljujući kojem je publika u mogućnosti da kroz kratku video formu predstavi svoj omiljeni muzej. Klipovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama i sajtu muzejisrbije.rs, a najkreativniji će biti i nagrađeni, najavili su organizatori.

Tema ovogodišnje manifestacije i Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji za jednakost: Raznolikost inkluzija“, sa ciljem da se podstakne jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglasi osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku i političku pripadnost, nivo obrazovanja, verska uverenja…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar