Foto: Galerija nauke i tehnike SANU

Izložba "Kandilis, Josić, Vuds: Strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić", koja po prvi put domaćoj javnosti predstavlja najvažnije projekte arhitektonskog trija Candilis, Josic, Woods, jedne od najznačajnijih arhitektonskih praksi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, biće otvorena 2. novembra u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izložba, koja će trajati do 2. novembra, najvećim delom bazira se na ličnoj arhivi porodice Aljoše Josića, arhitekte srpskog porekla koji je svoj stvaralački opus ostvario u Francuskoj kroz biro ATBAT, zajedničku praksu sa Kandilisom i Vudsom, a zatim i kroz samostalnu praksu – atelje Josić.

Naslov izložbe upućuje na ideje koje je nadolazeća generacija evropskih arhitekata okupljenih oko grupe TEAM X (Team Ten) pedesetih godina zastupala kao novi diskurs i kao kritiku kanonizovanog Modernizma koji više nije uspevao da se nosi sa problemima tadašnjeg društva. Kandilis, Josić i Vuds bili su tri autora sa različitim kulturnim i životnim iskustvima. Kroz zajednički rad i praksu, uspeli su da stvore kreativni amalgam koji je tokom kratkog perioda od desetak godina istraživačkog i graditeljskog rada iznedrio značajna dela koja i danas deluju kao ostvarene utopije kojima je težila posleratna generacija.

Nizom dokumenata i fotografija, izložba prikazuje i unutrašnju organizaciju ove arhitektonske grupe, zasnovanu na „bratstvu i solidarnosti“, kako je govorio Josić, a ne na ekonomsko-hijerarhijskim principima koji su bili, a i danas jesu, uobičajena praksa u arhitektonskim biroima.

Aljoša Josić bio je cenjen kao izuzetan crtač, sposoban da kroz crtež konkretizuje projekte i ideje nastale u zajedničkom radu. Ovaj svoj veliki dar i veštinu Aljoša je poneo iz ateljea svog oca, čuvenog srpskog slikara Mladena Josića. Aljošine ilustracije i crteži, prikazani u okviru ove izložbe, jasno govore o ovom nesvakidašnjem daru.

U okviru izložbe biće organizovana i promocija knjige autorke Benedikt Šaljub (Bénédicte Chaljub): Georges Candilis, Alexis Josic, Shadrach Woods (Carnets d’architectes), koja je prvo štampano delo na srpskom jeziku koje se bavi idejama i praksom grupe Kandilis, Josić, Vuds. U okviru promocije knjige održaće se i predavanje autorke Benedikt Šaljub na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao i stručno vođenje kroz izložbu.

Izložba „Kandilis, Josić, Vuds: Strukture zajedničkog; Dokumenti iz arhive porodice Josić“ je nastavak rada koji je tim Kolektiv arhitekata započeo izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u decembru 2018. godine, kada je projekat bio podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar