Foto: Narodni muzej/Promo

Izložba radova našeg proslavljenog umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana pod nazivom "Damnjan na iskustvima Damnjana" biće otvorena 23. septembra u 19 časova u Narodnom muzeju u Beogradu, najavio je nacionalni muzej.

Ovo će biti prva izložba od izbijanja pandemije i otvaranja Narodnog muzeja nakon vanrednog stanja, a trajaće do 13. decembra. To je za sada jedini veći najavljeni program do kraja ove kalendarske godine u nacionalnom muzeju.

Autorka izložbe, muzejski savetnik Gordana Stanišić odabranom postavkom na prvom i drugom spratu Narodnog muzeja, predstaviće najznačajniji deo umetničkih radova Radomira Damnjanovića Damnjana iz reprezentativne Poklon-zbirke koju je u periodu od 2005. do 2013. godine Narodnom muzeju poklonio umetnikov brat, Dragoslav Damnjanović.

U okviru Poklon-zbirke, koju čine dela domaćih i stranih umetnika iz druge polovine 20. veka, Narodni muzej čuva više od 160 radova Radomira Damnjanovića Damnjana.

Peščana obala, Foto: Narodni muzej/Promo

Poklon-zbirka je prvi put javno bila predstavljena 2011. godine u Muzeju 25. maj, dok će ovoga puta biti predstavljen izbor radova Radomira Damnjanovića Damnjana izvedenih u različitim formatima klasičnih i proširenih medija – slike, crteži, grafike, kolaži, objekti, instalacije i fotografije.

Damnjanović je jedan od najmarkantnijih i najintrigantnijih umetnika nomada, izraženi individualista koji je od početka šeste decenije prošlog veka, svojim vaninstitucionalnim angažovanjima i eksperimentalnim istraživanjima, bezuslovno se suprotstavljajući komercijalnim vrednostima kao resursima modernističkih stremljenja, inicirao različite alternativne poetike i učestvovao u formiranju aktuelne jugoslovenske savremene scene, istaknuto je u saopštenju Narodnog muzeja.

Iako je tokom sedamdesetih godina bio jedan od najdoslednijih i najprovokativnijih neoavangardnih umetnika i aktivista koncepta druge linije i govora u prvom licu u formi proširenih medija (performans, video, fotografija), Damnjan se nikada nije odrekao slike i njenih strukturalnih vrednosti.

Crtež četkom, Foto: Narodni muzej/Promo

Slika je ostala osnovno sredstvo njegove postkonceptualne kritičke prakse i strategijskog delovanja, predmet interlingvističkih istraživanja, u funkciji čistog slikarstva i imperativnog slikarskog čina.

Radomir Damnjanović Damnjan  rođen je 1935. godine. Od 1974. živi i radi na relaciji Milano Beograd, učesnik je značajnih međunarodnih manifestacija, priznat internacionalni umetnik čija se dela nalaze u mnogim muzejima i galerijama, kao i brojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

Na izložbi „Damnjan na iskustvima Damnjana. Radovi iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića“ biće prikazani Damnjanovi radovi koji su najstajali od kraja pedesetih godina 20. veka do druge decenije ovog veka.

U skladu sa propisanim merama preostrožnosti, svečano otvaranje izložbe će biti ispred Narodnog muzeja na Trgu Republike, a posetioci će potom, uz obavezno nošenje maski, moći da posete izložbu u Velikoj galeriji na drugom spratu muzeja i u prostoru na prvom spratu sa leve strane, u delu stalne postavke namenjenom izlaganju radova na papiru.

Narodni muzej je nakon ukidanja vanredog stanja, 23. aprila otvorio svoja vrata posetiocima. Nastavio je da na svom sajtu i društvenim mrežama predstavlja delove svoje kolekcije kroz onlajn vođenja i predavanja kustosa, a  veliko interesovanje izazvale su njihove maske za zaštitu od koronavirusa sa motivima umetničkih dela koja se čuvaju u ovoj instituciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar