Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Priča koja je u martu mesecu ove godine uzdrmala kulturnu javnost u Srbiji, mnogima deluje kao paradigma na koji način funkcionišu stvari pod vlašću naprednjaka. Toliko toga je do sada urađeno "ispod žita", da slučaj pozorišta "Boško Buha" i Aleksandra Kajmakovića - Ace Bosanca, bliskog saradnika Predraga Rankovića Peconija, nije na žalost nikakvo iznenađenje. Međutim, nadamo se da će epilog cele priče biti pozitivan po glumce ovog teatra u centru grada.

Ovu, kao i mnoge druge priče, možete pronaći u rubrici EKSKLUZIVNO.

Šta je rubrika ekskluzivno?

Nastala iz potrebe da priče koje menjaju Srbiju – bilo da su u pitanju najznačajniji društveni procesi ili afere vlasti – ne padnu u zaborav, Nova.rs otvorila je početkom avgusta novu rubriku na našem portalu – EKSKLUZIVNO. Čitajte i podsetite se najvažnijih priča koje je portal Nova.rs objavio od februara 2020. godine, kada smo krenuli „lajv“: od optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, preko nacrta Francusko-nemačkog sporazuma i tajnog ugovora sa Norvežanima, do potresnih snimaka iz Doljevca i rudnika Soko.

***

Afera je počela kada je Nova.rs saznala da je Aleksandar Kajmaković – Aca Bosanac vlasnik prostora na Trgu republike u kojem je decenijama bilo pozorište “Boško Buha”. Prostor foajea i sale pomenutog pozorišta došao je u njegove ruke još 2017. godine, ali je to otkriveno tek sada kada su glumci bili prisiljavani da se presele u „Beograd na vodi“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali renoviranje koje je bilo obećano nije započeto.

“Taj problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme”, rekla je tada Latinović.

Krajem prošle godine prve naznake mogućeg preseljenja „Buhe“ sa stare adrese stigle su od ministra finansija Siniše Malog koji je rekao da će u zgradi „Stare pošte“, nakon rekonstrukcije, biti smešteni škola, vrtić, „Boško Buha“ i Dečji muzej, da bi na izmaku februara gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio kako je moguće da će teatar biti izmešten u kompleks „Beograda na vodi“.

Tadašnji upravnik „Buhe“ Igor Bojović rekao je za Nova.rs da, koliko on zna, pozorište nije prodato.

„Uknjižen je deo prostora, a kako, to ne znam. To je bilo 2017. godine. U katastru piše da je suvlasnik jednog dela Peconi. Zakupio je jedan deo prostora i podigao kredit, hipoteku, i napravio restoran. Da li je to smeo da uradi, to je drugo pitanje. Da li je prisvojio državnu imovinu, ne znam. Uglavnom, uknjižio se delom vlasništva nad našim prizemljem koje mi koristimo, u trenutku kada se renoviralo pozorište“, ispričao je bivši upravnik „Buhe“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon početnih spekulacija, oglasio se Republički geodetski zavod koji je demantovao navode da rekonstrukcija pozorišta „Boško Buha“ ne može da počne zbog greške u katastru koja nije ispravljena.

Greške u katastru nije bilo i sve promene nosioca prava izvršene su na osnovu dostavljenih podobnih isprava, kaže se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

„Poslovni prostor površine 530 kvadratnih metara, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, upisan je, kako navodi RGZ, u katastar nepokretnosti kao javna svojina grada Beograda s pravom korišćenja opštine Stari grad u udelu od 30023/53000 i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Kruševca u udelu od 22977/53000. Vlasništvo nad tom nekretninom upisano je na temelju dostavljenih isprava u skladu sa zakonom“, precizirali su iz Zavoda.

Ljubivoje Ršumović gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Glumce i njihov apel tada je podržao i bivši upravnik „Boška Buhe“ Ljubivoje Ršumović, koji je za Nova.rs otkrio da je i 90-ih postojao plan za selidbu pozorišta.

„Bilo je planova da se „Buha“ preseli na Slaviju, kraj današnje zgrade Narodne banke Srbije… Uvek ću braniti duh pozorišta, jer ja sam i smislio slogan „Više igre, više duha – Pozorište Boško Buha“. I sada bi trebalo da prodam Peconiju slogan. Pa, to su koještarije i improvizacije, kao što se i Srbija danas davi u koještarijama i amaterizmu“,  zaključuio je tada Ljubivoje Ršumović.

Nakon zahteva glumaca krajem marta da se reši problematičan katastarski upis vlasništva firmi čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, na njihovom dosadašnjem sedištu u zgradi na Trgu Republike 3, zbog kojeg je kočena obnova, a oni prinuđeni da igraju na drugim scenama, primila ih je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je poručila tada da će, posle gotovo jedne decenije, sve, od zamršenih imovinsko-pravnih odnosa do rekonstrukcije, biti rešeno u najkraćem roku i da se pozorište neće seliti u Beograd na vodi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; instagram.com/aleksandar_kk

A mesec dana nakon sastanka s Brnabićevom predsednik Upravnog odbora „Boška Buhe“ Radivoje Dinulović rekao je tada za Nova.rs da su se stvari konačno pomerile.

„U međuvremenu smo dobili saglasnost Ministarstva unutrašnih poslova, Sektora za vanredne situacije, na dokumentaciju o predviđenim merama zaštite od požara, čime su pribavljene sve neophodne saglasnosti za raspisivanje tendera za izvođenje radova na rekonstrukciji pozorišta. Taj projekat je konačno završen.“

Čitav postupak je sada, kako je objasnio tada predsednik UO „Buhe“, prebačen na Grad Beograd i očekuje da se tenderska procedura pokrene.

„Još posle razgovora sa Sekretarijatom za kulturu i s kolegama iz drugih sekretarijata i gradskim urbanistom, tu temu smo skinuli s dnevnog reda. Pozorište ima svoju adresu – Trg republike 3. Čak i u ovoj situaciji imamo saglasnost suvlasnika zgrade da možemo da radimo rekonstrukciju“, kazao je Dinulović.

U međuvremenu, polovinom juna odbornici Skupštine grada Beograda imenovali su Mašu Mihailović na čelo beogradskog Pozorišta Boško Buha, umesto dosadašnjeg upravnika Igora Bojovića.

Bonus video: Za kašnjenje plaćanja poreza, zahtev za prekšajni nalog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar