Foto:EPA-EFE/Pedicini / National Archaeological Museum of Naples

Čuveni mozaik iz Pompeje na kom je oslikana pobeda Aleksandra Velikog nad persijskim kraljem Darijem 333. godine pre nove ere trebalo bi da bude restauriran do leta, a radovi bi trebalo da počnu krajem januara, saopštili su italijanski zvaničnici.

Mozaik se čuva u Arheološkom muzeju u Napulju, a jedan je od najpoznatijih radova sačuvanih nakon što je rimski grad prekriven lavom u erupciji vulkana sa Vezuva 79. godine.

Freska se čuva u Arheološkom muzeju u Napulju Foto:EPA-EFE/Pedicini / National Archaeological Museum of Naples

Direktor ove ustanove Paolo Đulijerini ocenio je da će sa “početkom restauracije mozaika sa Aleksandrom Velikim biti ispisana važna stranica u istoriji Arheološkog muzeja, kao i konzervatorstva celokupnog italijanskog kulturnog nasleđa”.

Foto:EPA-EFE/Pedicini / National Archaeological Museum of Naples

„Biće to velika restauracija, a odvijaće se pred očima celog sveta uprtim u nas. Upuštano se u uzbudljivo putovanje u narednih sedam meseci“, rekao je Đulijerini, a prenosi agencija ANSA.

Celim projektom upravljaju državni Italijanski institut za restauracije, univerzitet u Moliseu i Centar za istraživanje arheometrije i konzervatorske nauke.

Na području nekadašnje Pompeje arheolozi su jesenas pronašli dva dobro očuvana tela muškaraca, žitelja antičkog grada, za koje se veruje da su pripadnih više klase i njegov rob, a krajem godine otkriven je i očuvan i freskama oslikan termopilijum, koji su mediji odmah nazvali „antičkim šalterom za brzu hranu“. Na njemu je freska nimfe Nereide, okružene životinjama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar