"Bravo za klovna" Foto:Narodno pozorište Subotica

Dramska umetnica Minja Peković večeras u 20 časova premijerno će izvesti svoj autorski projekat „Bravo za Klovna“ u Narodnom pozorištu Subotica.

Dobitnica brojnih nagrada, među kojima su i „Ljubinka Bobić“, Sterijina, „Zoran Radmilović“, za ulogu Milje Buštalije u komadu „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, novi komad je uradila iz želje da i sebi i drugima objasni šta je sve prošla lečeći se od raka dojke.

„Bravo za klovna“ Foto:Narodno pozorište Subotica

– Kada sam se ostvarila u ulozi majke, i kada sam htela svojoj Ledi da podarim brata ili sestru, dijagnostikovan mi je rak dojke. Operacija, terapije, izolacija… Ukupno jedanaest meseci. Razmišljala sam o sebi, drugima, o životu i smrti, o smislu, o nadi i veri. Onda se dogodio „Kus petlić“. A sada „Bravo za klovna“ – rekla je Peković.

O svom autorskom projektu je zapisala:

– „Rak nastaje kad čovek sklopi krila“, … rečenica je koju je izgovorio jedan američki onkolog kome, nažalost, ne znam ime. Ona me je poslala na putovanje u nepoznato. Na tom putu naišla sam na knjige S. N. Lazareva i ponela ih sa sobom kao kompas. Pesmom me pratila Edit Pjaf, iako sam njen cvrkut razumevala samo srcem. Odjednom, probudio se gen mog pretka – Klovna. On se ljutio, bunio, saplitao, padao, patio i plakao dok mu se Nebo nežno smeškalo i pružalo ruku… i tako sve dok konačno nije shvatio da se lek koji traži nalazi u njegovoj Duši. I zove se Ljubav. Bravo za Klovna!

„Bravo za klovna“ Foto:Narodno pozorište Subotica

Minja Peković uradila je tekst, izbor muzike, prevod, tekst pesama i režirala je komad. Aranžer je Mirosalv Idić koji u predstavi svira harmoniku. Scenografkinja je Marija Kalabić, kostimograf Marko Marosiuk, dizajner svetla Nikola Marinkov, a lektorke delova teksta na francuskom jeziku su Daliborki Sudarević i Nataliji Raičević.

Već sutra, Minja Peković sa ansamblom Narodnog pozorišta Subotica putuje u Drvengrad na Mećavnik gde će na festivalu „Pozorišni Kustetendrof“ izvesti predstavu „Kus petlić“.

Bonus video: Kompozitorka Irena Popović Dragović o svom autorskom projektu „Deca“