Foto: Laguna

Biblioteka grada Beograda svečano je obeležila 91. rođendan i tradicionalno dodelila nagrade "Marija Ilić Agapova", "Gligorije Vozarović" i "Čitalac godine".

Biblioteka grada Beograda, njene aktivnosti i nagrade koje dodeljuje imaju veliki značaj za kulturu jer je svaka biblioteka jedan mali hram kulture, kazao je sekretar za kulturu Ivan Karl i dodao da je lep dodatak postojećim aktivnostima Biblioteke to što će ona od ove godine početi sa dodeljivanjem književnih nagrada „Beogradski pobednik“ i „Dušan Radović“, za koje smatra da će veoma brzo postati značajne.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić istakla je da BGB ima izuzetan značaj za kulturni život kako Beograda, tako i cele Srbije.

Danijela Vanušić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

– Ova ustanova je već više od devet decenija među najposećenijim i najživljim kulturnim odredištima prestonice. Ne postoji mnogo biblioteka u regionu koje se mogu pohvaliti fondom od preko 1.800.000 jedinica smeštenih u 70 objekata – istakla je Vanušić.

Kako navodi, „bogat književni fond samo je jedan od uslova za ispunjavanje misije i uloge koji biblioteka ovakvog tipa i obima treba da ima“, naročito u vremenu nove realnosti i formi komunikacije koja podrazumeva manji fond reči i upotrebu skraćenica.

– Biblioteka grada Beograda uspela je da dragocenu baštinu koju čuva oplemeni brojnim aktivnostima i dešavanjima. Posvećenost i briga za kulturno nasleđe uz profesionalni pristup i savremene trendove pokazali su se kao dobitna kombinacija za negovanje stare i privlačenje nove publike – rekla je Vanušić.

Foto: Laguna

Nagrada „Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača u 2021. godini pripala je Izdavačkoj kući „Pčelica“. U obrazloženju žirija navodi se da ta izdavačka kuća „objavljuje najznačajnije srpske savremene pisce za decu, ali otvara svoja vrata i mladim autorima i ne zapostavlja nova objavljivanja klasičnih dela iz te oblasti, time iskazujući posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije.“

Glavna urednica „Pčelice“ Bojana Jovanović rekla je da je „posebno zadovoljstvo što je Biblioteka grada Beograda prepoznala značaj izdavača za decu jer se nalazimo u vremenu u kojem su deca okrenuta elektronskim uređajima, igricama i modernoj tehnologiji.“

Nagradu „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u Beogradu za 2021. godinu dobio je pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda Marjan Marinković.

– Ta nagrada pripada čitavom jednom velikom timu Biblioteke grada Beograda koji godinama unazad razvija inovativne usluge i servise… Biti bibliotekar je zaista odgovorno zanimanje jer je to mesto gde dolaze ljudi koji menjaju svet – izjavio je Marinković.

Povelju za izuzetan doprinos promociji knjige, čitanja i aktivnosti BGB dobio je šef Deska kulture Radio Beograda Ranko Stojilović, koji je rekao da ova institucija kontinuirano prati rad Biblioteke i da „svaki njihov susret donosi veliki dar njihovim slušaocima.“

Nagradu za čitaoca godine, koja se dodeljuje deci do 14 godina, dobila je Emilija Spasenović, koja je otkrila da je u 2021. godini pročitala čak 201 knjigu.

Vlasnik i osnivač Izdavačke kuće „Laguna“ Dejan Papić primio je nagradu za izdavača najčitanijeg stranog autora u 2021. godini i istakao da to priznanje ima izuzetan značaj jer ga dodeljuju upravo čitaoci.

Foto: promo

– Najčitanija knjiga u 2021. godini bila je „Moja baka vam se izvinjava“ Frederika Bakmana, koji je trenutno najpopularniji strani autor u Srbiji – otkriva Papić i dodaje da je ovo Bakmanovo delo „očigledno izdržalo test vremena.“

U romanu „Moja baka vam se izvinjava“ ispričana je priča o Elsi, koja ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja i jedina drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan. Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura.

U prvih pet najčitanijih knjiga u 2021. po evidenciji Biblioteke grada Beograda nalazi se čak četiri u izdanju Lagune: „Čovek po imenu Uve“, Fredrika Bakmana, „Magbet“ Jua Nesbea i „#Oteta“ Tonija Parsonsa.

Obeležavanju 91. rođendana Biblioteke prisustvovala je i direktorka ove ustanove Jasmina Ninkov, dok je za muzički program angažovan džez saksofonista Jovan Maljoković i Balkan salsa bend.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Komentari

Svi komentari (0)