Foto: dokumentacija Arhipelaga, Wikipedia, EPA-EFE

Knjiga Danila Kiša “Iz prepiske”, koju je priredila piščeva bivša partnerka Mirjana Miočinović, pre nekoliko dana je objavljena u izdanju Arhipelaga, a portal Nova.rs uz dozvolu izdavača objavljuje određene delove iz prepiski našeg velikog književnika. .

Iz književne i lične zaostavštine Danila Kiša pred čitaoce je stigla velika knjiga prepiske od dečačkih i mladićkih dana do perioda uoči piščeve smrti. U ovoj knjizi na preko 630 strana nalaze se Kišova pisma prijateljima, velikim srpskim, jugoslovenskim i svetskim piscima, prevodiocima, saradnicima, urednicima i izdavačima. Naravno, tu su i pisma koja su upućena Kišu.

Ovom prilikom vam predstavljamo pisma koja su Kišu slale kolege pisci Milan Kundera, Sergej Dovlatov i Čarls Simić.

Pismo Milana Kundere

(Pariz) 7. XI 82.

Dragi prijatelju,

bio sam vrlo srećan što ste se složili da dođete na moj seminar. Da li ste slobodni 6. i 13. decembra u 16h?
Mislim da se jednom može govoriti o vašim knjigama (objavljenim u Francuskoj), a drugi put u glavnim crtama o Srednjoj Evropi.
U svakom slučaju, telefoniraću vam i ako se slažete, videćemo se da o tome porazgovaramo.
Prijateljski vaš,

Milan Kundera

Pismo Čarlsa Simića

Pisma Carlsa Simica
Pisma Čarlsa Simića Foto:Promo/Arhipelag

Strafford, 28. 8. 86.

„Dragi Danilo,

Nisam se pojavio u Parizu, kao što znaš. Puno posla i malo love. Ipak mi je žao da tebe i Batu nisam video. Kako ide sa novim prevodom? Jel planiraš put u USA? Ja ću celo leto iduće godine da provedem u Evropi.

Tvoj Charlie“

Pismo Sergeja Dovlatova

Pismo Sergeja Dovlatova Foto:Promo/Arhipelag

24. maj (1988)

„Dragi Danilo Kiš!

Bio sam gnusan u Lisabonu, a Vi ste plemenit čovek i brinuli ste o meni. Iz dubine duše Vas molim da se previše ne razočarate u mene.

Želim Vam spokoj i nadahnuće.
Vaš

Sergej Dovlatov“

“Knjiga Iz prepiske ne bi mogla nastati u ovom obliku bez ogromnog priređivačkog truda Mirjane Miočinović. Ona je u ovoj knjizi mnogo više od priređivača. Rekonstrukcija Kišove prepiske, od koje se najveći deo nije nalazio u piščevoj arhivi, predstavlja pravi istraživački poduhvat. Kompozicija ove knjige, oblikovana najpre na tematskoj osnovi, a u okviru svake teme potom, hronološki, omogućava da se u nizu različitim tema i prepiski uspostavi preko potrebno razumevanje okolnosti piščevog života i rada”, napisao je glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović u predgovoru ove knjige.

Sutra: Sočne pikanterije u pismima Mirka Kovača Danilu Kišu

Bonus video: Evolucija dočeka: Nekada Divljan, danas Karleuša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar