Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Programski direktor 27. Festivala evropskog filma Palić Miroslav Mogorović najavio je da će po poboljšanju epidemiološke situacije objaviti novi termin održavanja festivala, koji je pomeren zbog novih mera za suzbijanje koronavirusa.

– Festival će biti održan kada se za to steknu uslovi. Program je spreman i poslednja opcija nam je otkazivanje – rekao je dana Mogorović za portal Nova. rs.

On je nešto ranije izdao pisano saopštenje povodom novog odlaganja festivala.

„Usled novih mera za sprečavanje širenja epidemije, prinuđeni smo da pomerimo datum održavanja našeg festivala. Svoj deo posla smo završili, imamo sjajan program, a filmovi su dogovoreni i razvrstani u programske celine. Po poboljšanju epidemiološke situacije objavićemo novi termin. Sigurni smo da ćemo ovoga leta omogućiti gledaocima da uživaju u filmovima pod sjajem zvezda, uz primenu svih mera prevencije i socijalnog distanciranja. Svesni smo da je građanima suočenima sa svim izazovima, koje je donela pandemija, potreban ne samo festival, nego i svi kulturni sadržaji koje je moguće organizovati u ovim okolnostima. To je pokazalo i veliko interesovanje za dešavanja na Letnjoj pozornici u ovom kratkom periodu predaha tokom juna i jula“, naveo je Miroslav Mogorović.

Pročitajte još:

„Kulturna dešavanja su važna za bodrenje i podizanje duha građana, što je svakako važan faktor u procesu izlečenja. Nadamo se da će uskoro i naš festival ulepšati i olakšati život svim ljubiteljima filma”, dodao je programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

Objavljieni su prvi naslovi iz glavne selekcije, a njihov kvalitet, prema rečima organizacionog tima, govori o rešenosti da Festival evropskog filma Palić (FEF) bude održan ove godine u punom kapacitetu.

Među 13 ostvarenja, po izboru selektora Nenada Dukića, nalaze se filmovi „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea, „So od suza“ francuskog autora Filipa Garela, „Šarlatan” veteranke poljskog i svetskog filma Agnješke Holand i „Undin“ jednog od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijana Pecolda.

Pročitajte još:

Najkontroverzniji film glavnog programa biće, prema Dukićevim rečima, „Nataša”, jedan od filmova iz obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog filmskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna, a selekcija će biti upotpunjena ostvarenjima mlađih ili manje poznatih autora iz Danske, Norveške, Bugarske, Mađarske.

Festival evropskog filma Palić, planiran u periodu od 8. do 14. avgusta, odložen je zbog novih mera Vlade Srbije o zabrani okupljanja, a novi termin će biti naknadno objavljen u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar