Ersan Mondtag, Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Probe predstave “Dnevna soba” (Living Room) u Beogradskom dramskom pozorištu prekinute se zbog aktuelnih mera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a nemački reditelj Ersan Mondtag je pre nekoliko dana napustio Beograd.

– Zbog ograničenja broja ljudi na 10 ne možemo da radimo u punom kapacitetu. Zato smo prekinuli probe i radimo izradu dekora i kostima za Mondtagovu predstavu. Njegovi saradnici rade, a probe ćemo nastaviti kada situacija i mere to dozvole – kaže za portal Nova.rs direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.

Predstava “Living Room”, u kojoj igraju Vesna Čipčić, Anja Alač i Ljubomir Bulajić, trebalo bi premijerno da bude izvedena na ovogodišnjem Bitefu.

Mondtaga je srpskoj publici otkrio Bitef kada je na 51. izdanju festivala nemački reditelj bio zastupljen sa dvema predstavama – “Sneg” po delu Orhana Pamuka i “Istrebljenje” po tekstu Olge Bah.

“Living Room” je drugi deo njegove trilogije započete u Gentu u Belgiji, a treći planira u Parizu.

– Komad govori o mladoj operskoj pevačici u kući, 1980. godine, kada je umro Tito. Ona je tada trudna i peva “Tosku”. U istu kuću, 40 godina kasnije, dolazi ista žena, posle poslednjeg izvođenja “Toske”. Vidimo da je imala i muža, a da je on u međuvremenu umro, i da se u te četiri decenije odigralo i mnogo istorijskih događaja. Beograd je bio savršen za drugi deo, jer se u Srbiji u tom periodu, od 1980. do 2020, dogodilo toliko toga. To komadu dodaje i snažnu političku i istorijsku dimenziju, što me veoma zanima – rekao je Mondtag ranije u intervjuu za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare