Foto: Katja Kodba / Bitef i SNG Drama Ljubljana.

Početak i termini 54. Bitefa i dalje su u magli, a nakon što je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije sa koronavirusom u Srbiji održavanje naše najznačajnije pozorišne manifestacije ove jeseni dodatno je zakomplikovano.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica kaže za Nova.rs da će do kraja meseca biti poznata sudbina ovogodišnjeg festivala.

– To nije samo odluka tima Bitefa. Odluke te vrste ne mogu da se donesu bez konsultacija sa osnivačem (Grad Beograd prim. aut). Čim budemo imali informaciju za javnost, saopštićemo je – ističe Medenica.

Probe jedine domaće predstave koja će se naći u programu, „Living Room“ Beogradskog dramskog pozorišta u režiji nemačkog reditelja Ersana Mondtaga, prekinute su odmah na početku.

Pročitajte još:

– Čuli smo da će doći do pomeranja Bitefa tako da ćemo dinamiku proba da napravimo i u skladu sa tim – rekao je tim povodom direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug  Radivojević za Nova.rs.

Sredinom juna u Ljubljani je najavljeno da će u prologu 54. Bitefa u septembru biti izvedena velika ansambl predstava „2020“ u režiji Ivice Buljana, zasnovana na knjigama Juvala Noe Hararija, a tokom festivala i slovenačka predstava „Pluća“ mladog reditelja Žige Divjaka.

Pročitajte još:

Datumi održavanja festivala nisu objavljeni, a u međuvremenu je Ministarstvo kulture i informisanja objavilo rezultate konkursa na kome je za 54. Bitef izdvojeno upola manje nego prošle godine – 6,5 miliona dinara.

– Očekivali smo smanjivanje, ali ne ovoliko jer ono direktno dovodi u pitanje mogućnost održavanja Bitefa – bio je odgovor Ivana Medenice na rezultate konkursa.

Ostaje pitanje i kako će pogoršanje epidemiološke situacije uticati na realizaciju Bitef festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar