Vinko Moderndorfer fest
Vinko Moderndorfer Foto: FoNet/FEST

Slovenački film "Zastoj" na FEST-u je danas imao svetsku premijeru, a reditelj Vinko Moderndorfer je, na konferenciji za medije FEST-a, izrazio zadovoljstvo što je prvo prikazivanje filma baš na ovom festivalu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Glavna ideja i suština filma je problem empatije. Mislim da je to problem ovog sveta: ne samo slovenskog, nego svih nas. Ovom divljem kapitalističkom vremenu baš to nedostaje. Kapitalizam ubija ljude – uhvati ih i istroši, a onda ih baci. Na neki način pristajemo na ovo vreme bez empatije, svako ide u svom pravcu, mislimo da se sve može kupiti. Za sve mislimo da su neke vrednosti u životu, osim života samog“, rekao je Moderndorfer je o svom ostvarenju.

U kratkom filmu „Pred nama“ jednu od poslednjih uloga na velikom platnu odigrala je legendarna jugoslovenska i hrvatska glumica Mira Furlan.

„Vreme provedeno sa Mirom je bilo divno, kao sa svakim posebnim čovekom. To je i trenutak učenja, kada se susretnete sa ljudima koji su uvek mladi. Mislim da smo uspeli, u tom vremenu, da napravimo atmosferu u kojoj je čitava ekipa imala zadovoljstvo“, rekao je reditelj filma Aleksandar Adžić je o toj saradnji.

Maja Šuša, glavna glumica u kratkometražnom filmu „Porodični odmor“ o projekciji na 49. FEST-u je rekla da je „predivna stvar“ što je FEST uveo kratke filmove u svoj program.

„S obzirom da se bavim festivalom kratkog filma, volim ga i žao mi je kad on ostane po strani. Ovo je stvarno velika stvar, da imamo priliku da na velikom platnu, u velikoj sali, prikažemo svoj film“, kazala je.

Trećeg festivalskog dana, u nedelju 9. maja u 19 sati u Kombank dvorani, na programu je premijera kratkog filma „Porodični odmor” rediteljke Katarine Koljević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar