FEST otvaranje Purisa Djordjevic i Rade Serbedzija
Puriša Đorđević i Rade Serbedžija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bez uobičajene gužve i glamura na crvenom tepihu, u Centru "Sava" večeras je otvoren 49. FEST. Režiser Puriša Đorđević, koji je juče napunio 97 godina, nakon uručenja nagrade dobio je ovacije i zahvalio se prisutnima što Fest i dalje traje. Polse Đorđevića obratio se i glumac Rade Šerbedžija, koji je izjavio da je ponosan što je deo ovakvog događaja. Njegovim obraćanjem je svečano i otvoren ovogodišnji Fest.

U dopola popunjenoj sali (zbog epidemioloških mera svaki drugi red partera bio je prazan kao i ceo balkon) i bez poznatih zvanica ali uz jednako kvalitetan filmski program tradicija se ipak nastavila – u „živom“ izdanju.

FEST otvaranje
FEST otvaranje, atmosfera u holu. Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Voditeljka otvaranja, glumica Jelena Gavrilović, podsetila je da je prošlogodišnji Fest bio poslednja međunarodna filmska smotra pre izbijanja pandemije Kovida a da je ovaj Fest prvi međunarodni filmski festival koji se održava na konvencionalan način: u bioskopu, sa publikom i gostima.

FEST otvaranje
Publika u Velikoj sali Centra „Sava“; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre emitovanja filma „Veliko iskopavanje“ Sajmona Stouna reditelju Puriši Đorđeviću i glumcu Radetu Šerbedžiji dodeljene su nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Na uručenju nagrade, Đorđević je rekao „da je dobro što je Fest još uvek sa nama“.

Puriša Đorđević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Lepo je da je Fest opet sa nama, a na neki način dobro je i da sam ja još sa vama – rekao je Puriša Đorđević koji je juče napunio 97 godina i u svom duhu dodao:

– Rođen sam na Đurđevdan 1924. u Čačku. Od tada sam snimio mnogo ulica, gradova, mnogo lica… Ono što sam umeo i što nisam umeo pokušao sam da izrazim u svojim filmovima i – da se ne ljutite – upravo spremam novi film. Vidimo se na sledećem Festu – poručio legendarni reditelj primajući priznanje od Borislava Anđelića, filmskog kritičara i nekadašnjeg umetničkog direktora Festa.

Anđelić je podsetio da je Puriša snimio preko 20 igranih filmova, 50 dokumentarnih i napisao 12 knjiga.

Borislav Anđelić, Puriša Đorđević, Rade Šerbedžija, Lenka Udovički i Jugoslav Pantelić; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon Đorđevića, nagradu je dobio i proslavljeni glumac Rade Šerbeždija koji je naglasio da je ponosan što je deo Festa.

– Ponosan sam što sam dio ove sjajne kinematografije Južnih Slavena koji su se nekada zvali Jugoslaveni i ovog Festa, koji je nastao 1971. godine u doba kada je jugoslavenski film, kako su govorili i strani kritičari i publika, bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih filmova u svijetu, predvođen upravo režiserima i filmskim radnicima koji su usred Beograda i osnovali ovako veličanstven festival.

To je bio onaj crni film, kako su ga nazivali, to su bili majstori sedamdesetih godina kojima pripada i naš veliki Puriša Đorđević, pa Žika Pavlović, Makavejev, Saša Petrović, Žilnik i svi ti božanstveni glumci koji su glumili u njihovim filmovima. Sretan sam što sam mali dio toga vremena. Sretan sam što je taj Fest, tada kada je nastao, bio i jedno priznanje zemlji koja je bila predvodnik nesvrstanog pokreta u svijetu, zemlji koja je spajala taj zaraćeni svijet Zapada i Istoka.

Rade Šerbedžija sa nagradom Beogradski pobednik; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Mi smo bili ta svijetla pozornica, a naročito Fest gdje su dolazili filmovi iz cijeloga svijeta. I zato s ponosom kažem da predstavljam dio tih filmadžija iz te bivše zemlje a i iz današnjih, ovih podeljenih zemalja. Čestitam ovima dečkima i devojkama koji grade novi zalet i novi Fest(ival) u ovim našim teškim vremenima, što je užasno značajno za ovaj prekrasan grad Beograd – rekao je Šerbedžija, koji je tim rečima označio i zvaničan početak 49. Festa.

Jugoslav Pantelic
Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i glumica Jelena Gavrilović, domaćica ceremonije svečanog otvaranja; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prisutne je pozdravio i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor 49. Festa.

– Maj nije baš uobičajeno vreme za Fest ali dobro je da smo zajedno i dobro je da smo svedoci početka i otvaranja 49. izdanja ovog festivala – rekao je Pantelić.

On je istakao da je iza nas bila loša godina „po svemu, ali ne i po filmu“.

FEST otvaranje
Pre ulaska u dvoranu posetiocima je merena temperatura; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Siguran sam da ćete na ovom Festu otkriti neke nove autore, podsetiti se nekih filmova koji su vas inspirisali i siguran sam da će među mlađom publikom protutnjati i oni koji će u budućnosti braniti boje sedme umetnosti. Budite hrabri, gledajte i one filmove za koje niste čuli, može da se desi da baš ti filmovi budu oni koje ćete pamtiti za ovu godinu – poručio je umetnički direktor festivala.

Na početku svečanosti održan je minut ćutanja za sve žrtve virusa korona kod nas i u svetu a potom smo se u delu „Fest se seća / In Memoriam“ podsetili domaćih i stranih filmskih umetnika koji su nas napustili između dva izdanja festivala.

Na sutrašnjem programu FEST-a, među mnogobrojnim premijerama na programu su i projekcije domaćih i regionalnih filmova, čije će se ekipe uživo pokloniti publici.
„Živ čovek“ Olega Novkovića, sa Nikolom Đuričkom i Nadom Šargin u glavnim ulogama, premijerno će biti prikazan u subotu 8. maja u 19 časova u Kombank dvorani, dok će publika ovo ostvarenje moći da pogleda u repriznim terminima 9. maja u istoj dvorani, a 9. i 11. maja u salama bioskopa Sinepleks Galerija.

Film „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Trenca, sa Radetom Šerbedžijom i Leonom Lučevim u glavnim ulogama, imaće premijeru 8. maja u 16.30 u Domu omladine Beograda, a reprizne projekcije 9. maja u DOB-u i 11. maja u bioskopu Sinepleks Galerija.

Slovenački film „Zastoj“ reditelja Vinka Moderndorfera premijerno se prikazuje u Kombank dvorani 8. maja u 16.30, a reprizno 9. maja u Kombank dvorani i 10. maja u Sinepleks Galeriji.

Do zatvaranja Festa 16. maja u salama Centra „Sava”, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerije premijerno će biti prikazan 71 dugometražni i pet kratkometražnih fimova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Za Glavni takmičarski program odabrano je 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija), među kojima su i tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića po scenariju Strahinje Madžarevića.

FEST otvaranje
Članovi glavnog žirija: Dubravka Kovjanić, Igor Đorđević, Zaharijas Mavroidis i Dane Komljen; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

FEST otvaranje
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajnama Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerij. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Cene karata su od 500 RSD (za svečano otvaranje i zatvaranje) do 250 RSD za reprizne termine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar