Jugoslav Pantelic
Jugoslav Pantelić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jugoslav Pantelić preporučuje

Od danas sve do zatvaranja Festa 16. maja svakoga dana ćemo objavljivati kompletan raspored filmova po dvoranama, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

„Zastoj“ (Slovenija, Srbija, S. Makedonija), 87′
Režija: Vinko Mederndorfer
Uloge: Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš First, Barbara Cerar
Siže: Susret dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povežu do kraja života.

Sekcija: Glavni program
Vreme: 16.30
Mesto: Kombank dvorana, Sala 1

Reditelj Mederndorfer, stari znanac sa Festa, tretira veoma značajnu temu koja nas tera da stavimo prst na čelo. Po dogovoru sa producentom o tom filmu ne smem ništa više da kažem jer bi jedna suvišna reč mogla bi da naruši njegovu magiju. Film, inače, ima svetsku premijeru kod nas – ističe Jugoslav Pantelić.

„Živ čovek“ (Srbija, Nemačka, Bugarska), 97′
Režija: Oleg Novković
Uloge: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Sonja Kolačarić, Marta Bjelica
Siže: Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda “Sinovi“ Igor Đelić-Đela, živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

Sekcija: Glavni program
Vreme: 19
Mesto: Kombank dvorana, Sala 1

Sjajan rediteljsko-scenaristički tandem Oleg Novković-Milena Marković u filmu sa briljantno ostvarenim ulogama Nikole Đurička i Nade Šargin. To je film više generacijâ i to ne samo sa ovih prostora. Ono što nama nude glavni junaci – njihov odnos, iskrenost, prepoznavanje Milenine priče – to je fascinantno. Njihove uloge na svetskom nivou zaslužuju najviše ocene, ali ću ovde zastati, zbog žirija koji će možda ovo čitati – kaže Jugoslav Pantelić.

Ribanje i ribarsko prigovaranje (Hrvatska), 97′
Režija: Milan Trenc
Uloge: Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Romina Tonković
Siže: XVI vek. Pesnik i plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju svog ljetnjikovca i provodi tri dana na moru u društvu dvojice ribara. Okružen idilom ostrvskih krajolika, Petar leškari, sanjari i priseća se tragične mladalačke ljubavi. Ali, sećanja na sukob plemića i pučana tokom Hrvatske bune još uvek su sveža.

Sekcija: Fest fokus
Vreme: 16.30
Mesto: Dom omladine Beograda
– Milan Trenc je uradio nešto dosta hrabro i to na briljantan način – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Danas su na programu FEST-a i sledeći filmovi:

Centar „Sava”

11.00 – Gala
Veliko iskopavanje (The Dig)
Velika Britanija/112′
Režija: Sajmon Stoun
Uloge: Rejf Fajns, Keri Maligan, Lili Džejms, Ben Čaplin

Uoči Drugog svetskog rata, britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića. Arheolog kreće u istorijski važno iskopavanje Satona Hua 1939. godine.

Centar „Sava”
13.30Festovih 50
2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey)
VB, SAD/ 149′
Režija: Stenli Kjubrik
Uloge: Kir Dulej, Geri Lokvud, Vilijam Silvester

Nakon otkrića misterioznog monolita zakopanog ispod Mesečeve površine, čovečanstvo kreće u potragu za pronalaženjem svog porekla uz pomoć inteligentnog superkompjutera H.A.L. 9000.

Centar „Sava”
16.30Gala
Kako biti dobra supruga (La bonne épouse / How To Be a Good Wife)
Francuska, Belgija/109′
Režija: Martin Provo
Uloge: Žilijet Binoš, Joland Moro, Noemi Lvovski

Poleta i njen suprug duži niz godina vode školu za domaćinstvo. Njihova misija je da nauče tinejdžerke kako da postanu savršene domaćice u vreme kada se od žena očekivalo da budu podređene svojim muževima. Nakon iznenadne smrti supruga, Poleta otkriva da je škola pred bankrotom i da mora da preuzme svu odgovornost. Ali dok su u toku pripreme za TV emisiju o takmičenju u domaćinstvu, ona i njeni studenti počinju da preispituju svoja uverenja jer su protesti širom Francuske u maju 1968. transformisali društvo oko sebe.

Centar „Sava”
19.00FEST Intro
Pred nama (Way Back)
Srbija/15′
Režija: Aleksandar Adžić
Uloge: Mira Furlan, Jovana Stojiljković, Marija Bergam

Iznenadnim dolaskom u Srbiju starija ćerka Dunja inicira zajedničko putovanje sa majkom Jovanom i mlađom sestrom Jasnom kod oca koji neko vreme živi sam u vikendici. Vozeći se kolima, Dunja i Jasna, uverene da je otac ostavio majku zbog druge žene, razmenjuju svoje utiske o njegovom postupku, prisećaju se prošlosti i otkrivaju svoje namere i očekivanja od susreta sa njim. Dunja preljubu tretira kao grešku, proizvod očeve krize i nada se da bi poseta mogla ponovo sakupiti porodicu, dok je Jasna prihvatila razlaz roditelja kao konačnu situaciju. Pod emotivnim nabojem Jovana, uplašena i tenzična, saopšti im da preljube nije bilo, već da je razlaz ona inicirala jer oca nikada nije volela. U dvorištu i vikendici ćerke traže i dozivaju oca. Izlaze na obližnji proplanak, ali umesto oca koga ne nalaze, ponovo dolaze do majke. Pred njima je široki horizont.

19.00Gala
Zemlja nomada (Nomadland)
SAD, Nemačka/108′

Režija: Kloi Džao
Uloge: Franses Mekdormand, Dejvid Stratern

Nakon što je tokom ekonomske krize izgubila sve, Fern u šezdesetim godinama kreće na putovanje preko američkog zapada živeći u kombiju poput nomada modernog doba.

Kombank dvorana
11.30
Fest 49
Nigde posebno (Nowhere Special)
Italija, Rumunija, VB/96′

Režija: Uberto Pazolini
Uloge: Džejms Norton, Danijel Lamont

Džon, 35-godišnji čistač prozora, život posvećuje podizanju svog četvorogodišnjeg sina Majkla, pošto ih je detetova majka napustila odmah nakon njegovog rođenja. Njihov život je jednostavan, sastoji se od univerzalnih svakodnevnih rituala, života sa potpunom predanošću i nevinom ljubavlju koja otkriva snagu njihove veze. Ali sve to se dovodi u pitanje kada Džon sazna da mu je preostalo još nekoliko meseci života. Pošto nema porodicu kojoj bi mogao da se obrati, preostale dane provodiće u potrazi za savršenom osobom koja će usvojiti Majkla, pokušavajući da zaštiti svoje dete od strašne stvarnosti.

Kombank dvorana
14.00Fest 49
Sala 1
Veze (Lacci / The Ties)
Italija/100′
Režija: Danijele Luketi
Uloge: Alba Rorvaher, Luiđi Lo Kašo, Laura Morante

Napulj ranih osamdesetih. Aldo i Vanda prolaze kroz period razdvajanja nakon što je on otkriven u neverstvu. Njihovo dvoje male dece su u ogorčenom vrtlogu, razapeti između svojih roditelja, ali veze koje drže ljude na okupu su neizbežne, čak i bez ljubavi. Sada, trideset godina kasnije, Aldo i Vanda su još uvek u braku.

Dom omladine Beograda
14FEST fokus
Crock of Gold
SAD, Velika Britanija / 124′

Režija: Džulijen Templ
Učestvuju: Šejn Mekgauan, Džoni Dep, Šivon Mekgauan, Bono, Nik Kejv

Pogled na život irskog pevača Šejna Mekgauana, tekstopisca i vođe grupe „The Pogues”. Kombinujući do sada neviđene arhivske snimke benda i porodice Mekgauan, sa animacijama Ralfa Stedmana, „Crock of Gold” je slavljenje ovog irskog pankera-pesnika.

Dom omladine Beograda
19.00
Fest fokus
Večera u Americi (Dinner in America)
SAD/106′

Režija: Adam Rimajer
Uloge: Kajl Golner, Emili Skegs, Grifin Glak

U sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada, pank roker Sajmon ponovo je u begu. Slučajan susret sa ekscentričnom Pati pruža mu mesto za skrivanje, mada ona ne shvata da je njen novi prijatelj anonimni pevač njenog omiljenog benda. Kako se njih dvoje upuste u seriju nezgoda, shvataju da imaju mnogo više zajedničkog nego što su prvo očekivali.

Sinepleks Galerija Beograd
Sala 3

16.00Gala
Ljubavnici (Amants/Lovers)
Francuska/102′

Režija: Nikol Garsija
Uloge: Pjer Nine, Stejsi Martin, Benoa Mažimel

Lisa i Simon su nerazdvojni. Vrlo su strastveni još od tinejdžerskih dana. Događa se tragedija, izazvana Simonovim kriminalnim aktivnostima. U opasnosti je, beži, bez Lise. Ona uzalud čeka na vesti od njega. Tri godine kasnije, ona je udata za Lea, a putevi im se ponovo ukrštaju na ostrvu u Indijskom okeanu.

 

Sinepleks Galerija Beograd
Sala 3
18.30Fest 49

Ljubavne afere (Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait / Love Affair(S))
Francuska/122′

Režija: Emanuel Mure
Uloge: Kamelija Žordana, Nils Šnajder

Odmor u francuskom selu. Dafne, u trećem mesecu trudnoće, sama dočekuje Maksima, rođaka svog momka Fransoa. Njen Fransoa je morao na brzinu da se vrati u Pariz da bi zamenio bolesnog kolegu. Dok čekaju njegov povratak, tokom četiri dana Dafne i Maksim se upoznaju i dele vrlo intimne priče koje ih zbližavaju.

Sinepleks Galerija Beograd
Sala IMAX
19Fest 49
Čista strast (Passion Simple)
Francuska, Belgija / 99′

Režija: Danijel Arbid
Uloge: Letisja Doš, Sergej Polunjin

Samohrana majka Helena se upušta u zavisnu emotivnu vezu sa ruskim diplomatom Aleksandrom sa kojim nema ništa zajedničko.