Ante Tomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sve moje priče imaju srećan kraj. Stvari ovde obično završe loše i zato imam potrebu da napravim utešni svet u kojem će na kraju sve biti dobro, kazao je Ante Tomić.

Hrvatski književnik i kolumnista gost je ovogodišnjeg Sajma knjiga, a tim povodom u knjižari SKC održano je književno veče tokom kojeg se autor podsetio svojih poznatih dela poput „Što je muškarac bez brkova“, „Čudo u Poskokovoj Dragi“ i „Pogledaj što je mačka donijela“, ali i brojnih scenarija od kojih su nastali kultni filmovi.

Pored Tomića, govorili su i reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, kao i prevodilac Marko Despot.

Na početku je napomenuo da nije istina, kako je navedeno, da je „višestruko nagrađivani pisac“, baš naprotiv, ali da je vremenom prihvatio da ga žiri i kritičari ne vole.

Ante Tomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Pisanje je za mene uvek bilo jednako, da li za novine ili za knjigu. Često mešam fikciju i stvarnost jer nijedna priča za mene nije potpuno istina ili potpuno laž. U novinama slobodno i beskrajno izmišljam ali se trudim da to shvati onaj koji čita – šaljivao je kazao Tomić i ispričao kako mu se desilo da ga je nedavno tužio jedan hrvatski političar što je napisao neki tekst koji je potresao njegovu majku, a onda mu je Ante odgovorio da je bolje da majci ne kupuje novine.

– Ipak pišem za inteligentnog čitaoca i ne mogu snižavati kriterijume zbog nekog manje pametnog koji neće shvatiti razliku između fikcije i stvarnosti. Lično znam koliko je istina precenjena, jer radim u novinama – kaže pisac.

Goran Marković je rekao za Tomića da je on takav pisac da on nikad ne bi mogao da bude takav autor, što mu se dešavalo i sa mnogim režiserima čije filmove obožava i gleda iznova.

Goran Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ante ima tu posebnu osobinu i veštinu koja je meni apsolutno nedokučiva, a to je da spaja sjajnu književnost i odlične filmove kao scenarista. To je danas toliko retko jer obično jedno isključuje drugo, ne može se biti odličan pisac i filmski stvaralac. A on tu stvara pravu alhemiju – rekao je Marković.

Govoreći o tome zašto ne čita svoje romene iznova posle mnogo vremena, Tomić je priznao da smatra da mu se sada možda ne bi dopalo kako je nekoga opisao, „da je vremenom postao tvrđi i oštriji“.

– Sećam se da su mi svojevremeno pridikovali da sam nežan prema ludacima, nacistima, užasnim ljudima iz krša. To sam pisao tokom 90-ih godina, i mislio sam da je nacionalizam neka pojava koja će brzo proći, ali ona nažalost i dalje postoji i nakon 30 godina, sve je još gore danas. I dalje su mnoge budale u tome – smatra Tomić.

Ante Tomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gorana Markovića je zanimalo da li Ante ima već ceo roman u svojoj glavi sa sve likovima pre nego što krene da piše.

– Kada sam počeo da čitam Tomića pomislio sam kako nisam usamljen u ideji da su naše najveće blago idioti, bizarni tipovi. Svi oni čudni ljudi su dobar materijal za priču i film. Naša okolina je toliko blesava da to postaje poezija – rekao je Marković.

Hrvatski kolega je na to odgovorio da nema puno svojih priča u glavi zacrtano, a da neki junaci žive u njegovoj glavi, i što je bliži kraju, oni su mu sve više prisutni i pušta likove da ga sami vode.

–  I onda me i sami likovi zateknu. Pitam se otkud sad to? Mislim da je to najlepši trenutak u pisanju – priznao je Tomić.

Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otkrio je potom da sprema novi film sa Rajkom Grlićem, radnog naziva „Svemu dođe kraj“ prema romanu „Na rubu pameti“ (1930) Miroslava Krleže. Do sada su u prvoj fazi stvaranja napisali sedam verzija scenarija, ali nisu se na tome zaustavili.

– Kasnije smo završili čak 11 verzija, i time smo se prilično odmakli od Krleže, tako da će film biti prema motivima tog romana. Trebalo je da snimamo ponovo sa Nebojšem Glogovcem, on nam je čak dosta pomogao. Nebojša se toliko predano zainteresovao za film da nam je pronasao dramatizaciju tog Krležinog romana u njegovom matičnom pozorištu JDP, jer je tamo ranije igrana predstava. Ali eto, strašan, zaista strašan udarac je za sve nas bila tako iznenadna i prerana smrt Nebojše Glogovca – zaključio je Tomić istakavši da smatra da bi Krleža bio zadovoljan učinjenim.

U publici su bili gosti hrvatski pisac i novinar Boris Dežulović i glumački bračni par Uliks Fehmiu i Snežana Bogdanović.

Ante Tomić će na Sajmu knjiga biti gost i potpisivaće knjige u subotu 29. oktobra u 16 časova na Laguninom štandu u Hali 1.

Bonus video: „Što je muškarac bez brkova?“ Prvi roman Ante Tomića u Laguninoj ediciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar