Foto: Promo

Kad čuješ Roja Orbisona, odmah po bolji glasa kažeš: ha, to je Roj Orbison. Isto je i sa Bajramovićem bilo, kaže Zoran Predin jedan od aktera dokumentarnog filma o legendarnom Šabanu Bajramoviću koji režira Željko Mirković.

Zaradio je milione i potrošio sve. Slavu nije tražio, a postao je Legenda, Kralj i Car. Njega su kroz Život vodili Ljubav i Sloboda. Pevao je o Životu kako mu je Dato. Neponovljivi muzičar Šaban Bajramović. Ovo je moto dokumentarnog filma “Ja sam Šaban – Me sem Šaban”, reditelja i producenta Željka Mirkovića, čija se premijera očekuje do kraja 2021. godine. Snima se u produkciji Optimistic filma u partnerstvu sa Festivalom Nišvil.

– Već više od 10 godina radim na projektu o dokumentarnom filmu Šabanu Bajramoviću. Ove jeseni smo nastavili snimanje i nadam se da će sve teći po planu – kaže za portal Nova.rs reditelj Željko Mirković autor zapaženih dokumentarca od kojih su široj javnosti najpoznatiji „Drugi susret“ i „Teslin narod“.

Kralj romske muzike Šaban Bajramović (1936 – 2008) rođen je u niškoj mahali. Kao mlad je naučio da svira kontrabas, a muzikom je, kako je pričao za medije, ozbiljnije počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Proslavila ga je pesma „Đelem, đelem“ koja je postala planetarni hit i odvela ga u svet kao istinsku zvezdu. Napisao je i komponovao oko 700 pesama i objavio pedesetak singlova i dvadesetak albuma. Više od dve decenije predvodio je bend „Crne mambe“. Magazin „Tajm“ ga je uvrstio u deset najboljih džez i bluz pevača na svetu. Preminuo je u svom rodnom Nišu, gde je posthumno dobio bulevar sa svojim imenom i spomenik koji je otkriven 2010. godine.

Ideja za film je nastala, priča Željko Mirković, kada je Ivan Blagojević i Nišvil džez festival krenuo sa inicijativom da se napravi spomenik Šabanu u Nišu.

– Odmah sam se pridružio tom projektu. Ubrzo su obezbeđena sredstva za spomenik, a ja sam krenuo da snimam njegovu izradu u radionici vajara Vlade Ašanina.

Željko Mirković, Foto: Joakin Sosa/Promo

Rad na filmu počeo je još 2008. godine.

– Nakon otvaranja spomenika, u dogovoru sa Nišvil džez festivalom, krenuo sam da intervjuišem sve dobitnike Gran pri festivala koji je nosio ime Šaban Bajramović. To je bila mala statua, identična njegovom spomeniku. Na festivalu su se neprestano okupljala velika i poznata imena svetske i regionalne muzike, pa sam i sa njima snimao razgovore vezane za rad i muzički uticaj Šabana Bajramovića – priča Mirković, dodajući da je snimljeno dosta materijala, ali još ima mnogo posla kako bi film uradili onako kako su zamislili.

U dokumentarcu učestvuju mnogi poznati muzičari iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, Amerike…

– Kamera je zabeležila svedočanstva nekih svetskih i regionalnih zvezda koje više nisu među nama, kao što su Esma Redžepova ili Solomon Burke iz SAD. Snimali smo u Nišu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Barseloni i Njujorku – priča reditelj koji kaže da je ideja o ovom kreativnom dokumentarnom filmu bila prisutna od kada je upoznao Bajramovića, kao i da želi da ga završi na način sa kojim bi se i Šaban složio.

Foto: Promo

A Šaban Bajramović je, objašnjava Mirković, poput antičkog junaka Odiseja prošao kroz svoj život.

– Odisej je nakon rata na povratku kući, putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima od izazova do izazova, vođen ljubavlju prema svojoj porodici i slobodi a obdaren mudrošću i hrabrošću kao glavnim oružjem. I Šaban je putovao kroz život vođen ljubavlju i slobodom, obdaren muzikom kao oružjem. Sve što se mu se događalo na životnom putu slikao je kroz svoje pesme.

Našeg sagovornika je impresionirala Šabanova strast za slobodom i životom.

– Njegove pesme su inspirisane njegovim i životom najbližih oko njega i ispunjene su ljubavlju. On je postao svetska muzička legenda i simbol istinske slobode i ljubavi. Američki festivali džez i bluz muzike su zainteresovani da Šabana Bajramovića uključe u svoje postavke kao prvog romskog pevača sa ovih prostora – priča Mirković.

Film se radi u produkciji Optimistic filma u partnerstvu sa Nišvil džez festivalom i trajaće 80 minuta.

Reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija Željko Mirković rođeni je Nišlija. Završio je Akademiju umetnosti u Beogradu i master studije u medijima u Velikoj Britaniji a potom je predavao u SAD. Vlasnik je produkcijske kuće “Optimistic film” od 2007. godine. Za svoje filmove osvojio je 54 internacionalne nagrade. Njegova najpoznatija ostvarenja su “Teslin narod”, ”Drugi susret”, “Obećanje”, “Svetislav Pešić, više od trenera”, “Lajko Feliks – U potrazi za sobom” , “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, “Oženiću celo selo”, “21. sekund”, “Muharem, muzika oči života”…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare