Milena Minja Bogavac
Milena Minja Bogavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Smenjena sam bez objašnjenja. Uz razrešenje. Dokument neutemeljen u zakonu, idealan za nepodobne. Bila sam umorna i gorka, zbog nepravde za koju niko nije odgovarao, kaže Minja Bogavac koja je svojevremeno sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta smenjena nakon godinu i po dana.

Dramaturškinja i rediteljka samo je jedna od nekolicine umetnika i aktivista koji su podržali projekat i izložbu „Dešava se Nušić i Jada“ koja kroz paralelne prikaze festivala „Nušićijada“, koji se nekada održavao u Ivanjici, kao i kroz druge slučajeve progona, zabrana predstava, ukidanja emisija i davanja nezakonitih otkaza, skreće pažnju na probleme čitavog društva.

– Više od dve decenije pišem, dramatizujem i režiram. Za direktorku Šabačkog pozorišta imenovana sam u martu 2019. godine. Moj mandat trebalo je da traje četiri godine. Trajao je godinu i po. Smenjena sam bez objašnjenja. Uz razrešenje. Dokument neutemeljen u zakonu, idealan za nepodobne. Bila sam umorna i gorka, zbog nepravde za koju niko nije odgovarao. Ali nisam odustala od stvaranja – ističe Bogavac i dodaje:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Ipak, za slobodno društvo, potrebno nam je više hrabrih, i više hrabrosti. Jer, desilo se. I dešava se. Ako sve ostane isto, desiće se i vama. Razrešenje, smena, nepravda, bez objašnjenja.

Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, takođe su istakli da su se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima. Organizatori „KudeS“ su takođe ovom izložbom (autori fotografija Jakov Simović, Goran Srdanov i Dragan Mujan) konstatovali da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade  kojima se, ipak, nije lako smejati.

Bonus video: Luna park i Minja Bogavac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar