Marko Šelić Marčelo Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, organizatori prognane, a slobodne Nušićijade, izložbom "Dešava se Nušić i Jada" koja je otvorena sinoć, želeli su da istaknu da se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima.

Izložba „Dešava se Nušić i Jada“ otvorena je sinoć u 18 časova u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, i kroz fotografije i paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja, skreće pažnju javnosti na probleme čitavog društva, uz svedočanstva brojnih umetnika i aktivista.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svečanu reč na otvaranju imao je Marko Šelić Marčelo.

– Sve ovo što večeras vidite nije naša žalopojka, nego istorijski dokument o vremenu u kom smo živeli. Čast je biti među ovim ljudima, kao što je čast biti deo Nušićijade. Najveća podrška večeras ide Goranu Markoviću koji je trenutno najnepodobniji među nama i potrebno je svi da ga podržimo zato ovu izložbu posvećujem njemu – kazao je Marčelo i dobio gromoglasan aplauz.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

KudeS je takođe ovom izložbom konstatovao da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade u formatu nad kojim se, ipak, nije lako smejati. Nakon što se prošle godine bavio pitanjem autocenzure, KudeS ove godine, kako saopštava, po prvi put izlazeći van okvira svog festivala, kroz izložbu, kao i video kampanju koja je prethodila njenom otvaranju, čitavom društvu i svakom pojedincu postavlja pitanje: Šta ako ste vi sledeći?

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona predstavlja slučajeve nepodobnih lica razrešenih bez objašnjenja, koja se dovijaju za slobodu i istinu u egzilu. Ona priča priče o smeni ljudi, progonu smeha, sumnjivim licima i glasnim zvonima – priče o potrazi za pravom i pravdom, o dobrom društvu u lošem društvu, i slobodi na ćoše, navode organizatori.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Autori fotografija predstavljenih na izložbi su Jakov Simović, Goran Srdanov i Dragan Mujan, a postavka će biti otvorena do 23. decembra.

Bonus video: Marčelo – JBG nastup u emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar