Ministar kulture Vladan Vukoavljević i premijerka Ana Brnabić u pozadini /Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nije se izvinio zbog uvredljivih poruka koje je objavio na Fejsbuku na Dan žena, niti je želeo da se posle pitanja portala Nova.rs za komentar da se oglasi tim povodom. U Ministarstvu kulture nam je samo saopšteno da ministar nije imao nameru da na loš način prikaže žene.

Vukosavljević je juče na Fejsbuku objavio post: „Citat za Dan žena: ‘Ženama koje žele da budu jednake sa muškarcima nedostaje ambicija'“. Pri tome nije naveo da je u pitanju rečenica holivudske glumice Merilin Monro.

„Ministar smatra da je to prigodan citat, bez namere da na bilo koji loš način prikaže žene i njihov položaj u društvu“, tvrde u Ministarstvu kulture.

Ministrov post izazvao je reakciju bivšeg vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodana Nakarade: „Drage dame, oprostite mu, on je samo ministar kulture!“.

Slobodan Nakarada, Foto: Printscreen N1

 

Neprijatna rasprava na društevnim mrežama prerasla je potom okvire u kojima se govori o položaju žena u društvu.

“Kako jednom potrošenom soroševskom klovnu, operisanom od duha i stila, objasniti jednostavnu i šaljivu opasku/citat jedne žene, koja u svom, za njega mučenog teškom za praćenje načinu, upravo za žene pohvalna? Nakaradni karakter očito rađa nakaradne i tupave opaske“, napisao je Vukosavljević u sledećem postu.

U Ministarstvu kažu da ministar nije pomenuo Nakaradino ime, ali su aluzije na bivšeg direktora Muzeja savremene umetnosti jasne.

“Radi se o opservaciji vezanoj za druge kontekste”, navode u Ministarstvu kulture.

U ministarstvu tvrde da Vukosavljević nije obrisao svoje postove sa Fejsbuka, ali ih mogu videti samo oni sa kojima je prijatelj na toj društvenoj mreži.