Foto: Facebook/Slobodan Nakarada/Vladan Vukosavljević

"Citat za Dan žena: 'Ženama koje žele da budu jednake sa muškarcima, nedostaje ambicija'", napisao je ministar kulture Vladan Vukosavljević na Fejsbuku i pokrenuo lavinu na društvenim mrežama. Printskrin ministrovog posta sačuvao je nekadašnji v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada i podelio ga uz komentar: "Drage dame, oprostite mu, on je samo ministar kulture!". Kratka rasprava na mrežama prerasla je okvire jednakosti polova i usledile su i uvrede na Nakaradin račun. Ministar je potom oba svoja posta obrisao.

Pre nego što će obrisati prethodni, „osmomartovski“ post sa citatom na svom Fejsbuk profilu, koji je Nakarada sačuvao i preneo uz komentar, ministar Vladan Vukosavljević napisao je još jedan, usmeren na nekadašnjeg v. d. direktora MSU i njegovu reakciju: „Kako jednom potrošenom soroševskom klovnu, operisanom od duha i stila, objasniti jednostavnu i šaljivu opasku/citat jedne žene, koja u svom, za njega mučenog teškom za praćenje načinu, upravo za žene pohvalna? Nakaradni karakter očito rađa nakaradne i tupave opaske“. Ubrzo je i taj post obrisao.

Ministar Vladan Vukosavljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Citat koji je Vukosavljević podelio u prvom postu, a nije naveo čija je, rečenica je koju je nekada izjavila Merilin Monro. Nakarada kaže da nije znao da se radi o citiranju Merilin Monro, ali da to što je čuvena glumica nekada rekla tako nešto ne opravdava ministra, a pogotovu ne njegov naredni post.
– Čovek je neverovatan, potpuno mi je nerazumljiv taj gnev i bes koji je pokazao, potpuno nepotrebno. Prvo, on to nije trebalo da postuje tako, nego da korektno citira. On je, još u vreme kada sam bio v.d. direktora MSU imao neke mizogine ispade, sve obrnuto od onoga što bi jedan ministar trebalo da radi. Sve kolege koje dele moj stav ćute, jer ja sam smenjen, a oni su još na funcijama ili imaju neke projekte, tražili su otvaranje radnih mesta… – priča Nakarada.

Slobodan Nakarada Foto: Printscreen N1

 

Posebno ga je, dodaje, pogodilo to kako je ministar reagovao na to što je printskrinovao njegov post i podelio ga.
– Mogao je jednostavno da mi kaže „e, citirao sam“ i sve bi bilo u redu. Ali ovakva prozivanja da sam soroševac i te zloupotrebe mog prezimena, to je stvarno ispod svakog nivoa – zaključuje Nakarada.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, kaže da je nije iznenadio komentar ministra Vukosavljevića.
– To je njegov nivo i njegov odnos prema neistomišljenicima. Uostalom, on je kontinuirano radio na tome da Muzej savremene umetnosti preuzmu njegovi drugari i saputnici, odnosno oni koji su mu aplaudirali. Što se tiče citata koji je jutros objavio, mogao je biti i malo ambiciozniji. Bar toliko da sam osmisli osmomartovsku čestitku – kaže Aja Jung.

Urednica rubrike kultura u nedeljniku „Vreme“ Sonja Ćirić navela je ispod posta u kom je Nakarada preneo Vukosavljevićev citat samo kratko: „Ovo je po raznim osnovama pogrešno“, dok zamenica glavnog urednika NIN-a Vesna Mališić, na pitanje nalazi li citat uvredljivim po žene, kaže da sve treba gledati u kontekstu.
– Čoveka možemo da čitamo i po tome šta je izabrao da kaže danas i da po tome odredimo njegov okvir. Zašto ministar smatra da je „samo ambicija nešto što nedostaje ženama“? Bez obzira na to što je odabrao da citira Merilin Monro, očitava se njegov konzervativizam i tradicionalizam i ubraja se u onu struju koja ne smatra da su muškarci i žene jednaki, samim tim što smatra da ženama nešto nedostaje da bi bile jednake – ocenjuje Vesna Mališić.
Ona ističe i da Vukosavljević nije jedini takav primer u ministarstvima ili državnim službama.
– U Ministarstvu kulture i informisanja imamo i državnog sekretara koji se za to mesto kandidovao rečima da žena ne može da bude državnik, što je diskriminatorska izjava par ekselans – navodi urednica NIN-a.

Ona podseća da je i ministar za rad Zoran Đorđević pre dve godine imao sličan gaf.
Ministar Đorđević je na konferenciji „Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije“ rekao da „sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota“, pa je posle rekao da je citirao Dučića. Konzervativizma i mizoginije kod nas na svim nivoima imate koliko hoćete – zaključuje Vesna Mališić.

Ministar Vukosavljević, koji je danas obrisao oba posta sa svog Fejsbuk naloga, nije bio dostupan za komentar.