Foto: Adligat

Književniku Milošu Jankoviću (1963) danas je uručena četvrta nagrada ove godine - "Povelja Morave", koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Književno društvo "Mrčajevci" tokom Mrčajevačkih susreta, saopštilo je Udruženje "Adligat", čiji je Janković član osnivač. "Povelju Morave" su ove godine dobili i Bratislav Milanović i Ranko Preradović iz Republike Srpske.

Jankoviću, koji obeležava 35 godina od objavljivanja prvog dela, u prethodnih devet meseci već uručene Vukova nagrada za trajan doprinos srpskoj kulturi, nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i nagrada „Vojislav Brković“.

Nosilac je 27 nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje zahvalnosti Udruženja „Adligat“ koja mu je uručena na Svečanoj skupštini udruženja održanoj u SANU.

Janković je objavio više od 80 knjiga, a bio je i urednik, glavni urednik, glavni i odgovorni urednik, kao i komercijalni i generalni direktor u više izdavačkih preduzeća, kao što su „Nolit“, BIGZ, „Sloboda“, „Prosveta“, „Beoštampa“.

Miloš Janković, Foto: Adligat

Član je Udruženja književnika Srbije, u statusu istaknutog samostalnog umetnika i zamenika predsednika ovog udruženja.

Od Jankovićevih knjiga naročito su zapažana zbirke poezije „Nebesnik“ i „Žrtvenik“ u kojoj je opisao stradanja u holokaustu, a prevedena je na hebrejski i engleski jezik.

Nedavno je tekst o ovom srpskom književniku objavio ugledan portal u Alžiru, dok se njegova poezija upravo prevodi na indonežanski jezik.

Jedan je od osnivača Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, gde je njegovim angažovanjem potpomognuta nabavka pisama Nikole Tesle i kralja Milana Obrenovića, ali i otvaranje Odeljenja za digitalizaciju materijala koji se nalaze u Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti u ovom udruženju.

Janković je „Adligatu“ poklonio svoj legat koji obuhvata prepisku sa Danilom Kišom, Milovanom Danojlićem i drugim velikanima.

Članovi žirija su bili Milovan Vitezović, Srba Ignjatović, Radomir Andrić, Zorica Arsić Mandarić i Lune Levajac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar