Ljubivoje Rsumovic Rsum
Ljubivoje Ršumović Ršum Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Knjige iz biblioteke pesnika Ljubivoja Ršumovića, njegove bokserske rukavice, karate pojasevi, pisaće mašine na kojima su decenijama nastajale pesme moderne srpske književnosti namenjene najmlađima, kao i zbirka minijaturnih knjiga "Nataša Ršumović", povereni su juče ugovorom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju.

Poznati pesnik za decu i odrasle juče je „na slobodnoj teritoriji u blizini Beograda“ sa predsednikom Adligata Viktorom Lazićem potpisao ugovor o Legatu Nataše i Ljubivoja Ršumovića.

– Potpisanim ugovorom, zapravo jednom širokom deklaracijom dobre volje, i formalno-pravno je potvrđeno osnivanje Legata Nataše i Ljubivoja Ršumovića – kaže Viktor Lazić.

Ljubivoje Rsumovic Rsum
Sa potpisivanja ugovora Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Lazić dodaje i da je „Ršum među prvima podržao rad ovog Udruženja još pre jedne decenije“ i da je suosnivač Udruženja.

– Кada je prva, skromna prostorija otvorena u Muzeju 2010. godine na Banjici, Ršum bio je prvi velikan koji je u nju kročio. Zbirku minijaturnih knjiga i predmeta svoje supruge Nataše poklonio nam je pre nekoliko godina i danas je to jedna od najznačajnijih zbirki minijaturnih knjiga u ovom delu Evrope. Legat smo dogovorili spontano, sa puno međusobnog poštovanja i ljubavi – našeg prema njemu i njegovom delu, njegovoj prema našem projektu i knjigoljublju. Suštinski ugovor ljubavi i poštovanja davno je potpisan dušom, a sada je samo ovenčan pravnom formom – objašnjava Lazić.

Ljubivoje Rsumovic Rsum
Ršum sa boskerskim rukavicama Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

U Adligatu navode da su prilikom potpisivanja ugovora preuzeli još nekoliko stotina knjiga iz Ršumove lične biblioteke, tri njegove pisaće mašine, više različitih predmeta vezanih za boks i karate, pošto je pesnik poznat i kao vrsni karatista, a snimljena je i prva epizoda za Adligatov audio-arhiv: „Ršumovo sećanje na Duška Radovića“.

Ljubivoje Rsumovic Rsum
Na ovoj Ršumovoj mašini nastale su mnoge dečje pesme Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Ljubivoje Ršumović , rođen u Ljubišu 1939. godine, poznati je pisac za decu i odrasle, autor je kultnih emisija poput „Fazoni i fore“, „Dvogled“ i „Hiljadu zašto“, a napisao je 90 knjiga, uglavnom za decu, koje su postale važan deo odrastanja mnogih generacija. Dobitnik je svih važnijih nagrada za književnost za decu, kao i nagradu Uneska za „Bukvar dečjih prava“ na svetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.
Ršumović je i osnivač, takmičar i prvi predsednik Кarate kluba Crvena zvezda, a bio je predsednik Кarate saveza Srbije i sudija je na karate borbama.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare