Jergović o slučaju Đoković: Rasizam i šovinizam ološa s kraja svijeta

Kultura 06. jan. 202212:39 > 13:03
Podeli:
Foto: Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Prenosimo tekst pisca Miljenka Jergovića koji je objavio na svojoj Fejsbuk stranici o slučaju Novaka Đokovića u Australiji, sa napomenom da je autor dao odobrenje za prenošenje samo portalu Nova.rs.

„Medicinski sam legalist i legitimist: dakle, po pitanjima fizičkog zdravlja vjerujem samo i jedino službenoj medicini. Cijepio sam se nekoliko puta, i opet ću. Toliko da se legitimiramo. E sad, ovako: Novak Đoković genijalni je tenisač, vjerojatno najbolji u povijesti. Novak Đoković također je, vjerojatno, najbolji individualni sportaš današnjice. To što Novak misli o cijepljenju, prehrani, liječnicima ili piramidama ni na koji način nije relevantno. Ali nešto drugo je, ako ste slučajno zaboravili, relevantno: regiji Bergama, gdje nikad nogom nije kročio, Novak Đoković donirao je, za vrijeme strašnog stradanja u epidemiji, milijun eura. Nekako mi se i sad to čini relevantnijim za cijelu stvar od toga što Novak Đoković misli o cijepljenju.

Australija ima pravo Novaka Đokovića ne pustiti u zemlju zato što nije cijepljen. To pravo, međutim, ima svoj stil i način. Jesu svi jednaki pred zakonom i bla, bla, kao što to kaže australski premijer, ali jednakost pred zakonom nema veze sa stilom i načinom, s oduzimanjem mobitela, pritvaranjem, smještanjem u „hotel“ za „ilegalne migrante“. U čovjeku to budi sumnju da problem, ipak, nije u tome je li Đoković cijepljen i ima li za svoju necijepljenost adekvatnu medicinsku dokumentaciju, ili je problem u rasizmu i šovinizmu ološa s kraja svijeta, ili s njegova početka, koji rasizam i šovinizam nema veze sa cijepljenjem, nego s činjenicom da je nacionalno, regionalno ili rasno pogrešno konfiguriran čovjek postao najbolji na svijetu.

Naravno da mi je Đoković drag. Postoje razlozi za to. Jedan je i onaj zadarski, kada je usred epidemije organizirao turnir, ne bi li svijet učinio normalnim. Bilo je to naivno, ali vrijedno svakog poštovanja.

Pročitajte moj tekst o Đokoviću, tada napisan, uz napomenu da je portalima zabranjeno ovu objavu kopirati i naokolo je prenositi, te na njoj sakupljati klikove i reakcije kojekakvih imbecila":

https://www.jergovic.com/.../novak-dokovic-samo-je-dobar.../

Bonus video: Miljenko Jergović o Jugoslaviji