Mikis Teodorakis
Mikis Teodorakis Foto: Ludwig Binder / AKG / Profimedia

Slavni grčki kompozitor Mikis Teodorakis, koji je preminuo danas u Atini u 96. godini, trebalo je da gostuje u našoj zemlji - za koju ga je mnogo toga vezivalo - pre 16 godina, kada je na trećem Beogradskom festivalu igre izvedena njegova opera. Nažalost, bolest ga je sprečila u tome. Reditelj Nebojša Bradić seća se pisma koje je uputio tim povodom.

U čast 80 rođendana Mikisa Teodorakosa, počinje Bradić svoje sećanje, na 3. Beogradskom festivalu igre izveden je spektakl ‘Canto General’, na izvanrednu Teodorakisovu muziku u sredu, 12. aprila, u 20 sati, u Centru ‘Sava’. Koreograf je bio Rej Bara, a poetsku nit čine stihovi Pabla Nerude.

‘Kako sam se i pribojavao, moje zdravlje ne dozvoljava nikakva pomeranja. Tako je moja žalost u ovom trenutku ogromna, jer sam se iskreno nadao da ću još jednom videti prelepi Beograd i moje prijatelje. Istovremeno sam beskrajno srećan što će moju muziku dočekati srpski narod i publika festivala, i uživati u posebnoj predstavi prvog gostovanja baleta iz Atine kome sam posvetio mnoga dela’, stajalo je u Teodorakisovom pismu organizatorima Festivala.

Tom prilikom, je izrazio i svoje uverenje da Beogradski festival igre treba da bude ponos regiona, „kao i divljenje Aji Jung i Nebojši Bradiću što dovode celokupni ansambl Atinskog baleta u Srbiju“.

 

‘Moj život je muzika. Od najranijeg detinjstva. Svaka reč, šum, svaki pokret. Sve što me okružuje, sva moja sećanja i osećanja, sve ono što me ljuti i provocira jeste moja inspiracija. Sve može postati muzika’, podseča Nebojša Bradić na Teodorakisove reči.

Mikis Teodorakis se 1999. godine javno usprotivio NATO bombardovanju Srbije.

Iako je napisao brojna klasična dela najpoznatiji je po muzici za filmove od kojih su najčuveniji „Grk Zorba“, „Z“ i „Serpiko“, ali i „Sutjeska“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare