Mi sadimo šumu, šuma sadi nas Ilustracija:Monika Lang

Međunarodna radna akcija pošumljavanja Pešterske visoravni i snimanje filma “Kiše drugačije padaju” autorke Dušice Dražić, održaće se od 18. do 25. avgusta, saopštili su organizatori.

Svakog leta između 1978. i 1988. godine hiljade mladih ljudi iz cele SFRJ volontiralo je za pošumljavanje. Rad je organizovan kroz Omladinske radne akcije, okupljajući nove generacije u duhu bratstva i jedinstva. Milutin Dražić, otac autorke filma „Kiše drugačije padaju“ bio je jedan od inženjera šumarstva ovog projekta i svedok dugogodišnje posvećenosti, dobrovoljnog rada, brige i poverenja (ili verovanja) u opšte društveno dobro, u politički imaginarij koji je van uslova potrošnje.

Mi sadimo šumu, šuma sadi nas Foto:Milutin Dražić/Privatna arhiva

Četrdeset godina kasnije, 150.000 hektara zrele šume dominira pejzažom. Uprkos svim društvenim promenama koje su se odigrale — raspadu zemlje, ratovima, privatizacijama, ekocidima. Uprkos svim tajnama zakopanim u njoj, Šumi.

Mi sadimo šumu, šuma sadi nas Foto:Milutin Dražić/Privatna arhiva

Film „Kiše drugačije padaju“ udaljava se od simboličkog carstva, stvarajući novu šumu dok produkuje film. Po originalnom scenariju Tanje Šljivar, Mirjana Dragosavljević i rediteljke Dušice Dragić, učestvuju glumci Vladislava Đorđević, Željko Maksimović, Milutin Dapčević i Paul Murray.

Kriterijumi za volontere su – da imate više od 18. godina, da se složite sa snimanjem i fotografisanjem tokom boravka, da ste fizički spremni na rad na terenu (kopanje i sadnja) i, naravno, učešće je na dobrovoljnoj bazi.

Obezbeđen je autobuski prevoz iz Beograda do Sjenice (nedelja, 18. avgust) i povratak (25. avgust), smeštaj u Sjenici (dvokrevetne i trokrevetne sobe), pun pansion (doručak, ručak i večera) i stručna obuka pošumljavanja, koju vode šumarski tehničari iz Sjenice.

Mi sadimo šumu, šuma sadi nas Ilustracija:Monika Lang

Svi zainteresovani mogu da popune formular za učešće ovde ili na adresu pošaljite upit na: [email protected]

Budite deo nezaboravne avanture na Pešteru.

Bonus video: Pošumljavanje ili zavaravanje u Zaječaru: Gradska vlast sadi 2.500 novih sadnica, iako im je polovina od zbog nebrige jedva preživelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare