Marko Grabež Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Slabo pratim Evroviziju, ali verujem da je to festival s koga je zanimljivo poslati poruku i komunicirati s ljudima. To je spektakl u konceptualnom, tematskom i u vizuelnom smislu i mnogo mi je drago što je Konstrakta postigla uspeh, kaže glumac Marko Grabež na pitanje kako je doživeo uspeh Konstrakte.

„Meni je to sve bilo cool, nisam bio jedan od hejtera, ali mi je možda malo zasmetalo to što mi generalno imamo tendenciju da preterujemo. Krenulo se od toga da je to kao okidač za rušenje vlade, a ja ne mogu da se povežem s tim, i inače ne volim tu vrstu podele u Srbiji, grubo rečeno, na bezube i na kulturne, na opoziciju i na druge koji su seljaci i SNS. Dok god tako, iz te perspektive, budemo posmatrali stvari, bićemo polarizovani i neće moći ništa da se napravi. Mislim da je to nešto što vučemo, verovatno, iz generacija naših roditelja, koji su to možda i iskusili jer su živeli u jednom uređenju, a onda se sve odjednom promenilo“, kaže Marko Grabež u intervjuu za „Danas“.

Popularni mladi glumac dodaje je i da je  starijoj generaciji primitivizam veoma problematičan dok njegova generacija raste s tim.

„Ivan Gavrilović je, recimo, bilo nešto što sam prvi put u životu slušao na TV-u i ja ne mogu da imam tu vrstu odnosa, da preslikavam stavove mojih roditelja… Moramo da nađemo drugačiji sistem kako u stvari da svi u društvu budemo funkcionalni“.

Pričajući o angažovanju javnih ličnosti, apropo njegovog pojavljivanja u jutarnjem programu RTS i poziva na protest, Marko Grabež kaže da je „vrlo zeznuto naći pravu meru i ne postati neka vrsta maskote“.

„Da smo mi tada nastavili da jašemo po tome i da se pojavljujemo u medijima koji su opozicioni, činilo mi se da bismo poništili i obrisali to nešto što je bilo čisto građansko. U medijima kod nas je jako bitno da se odmah zauzme strana u političkom smislu. A pozicija glumca u Srbiji je takva da se vrlo lako postane maskota protesta, odjednom si ti kao pozvan da pričaš o svemu, a zapravo nije da se mi baš razumemo u sve. Ja bih voleo da ljudi koji su vičniji, da oni pozivaju, da pričaju, da dobiju medijski prostor. Jer mi ga kao glumci imamo, i to preveliki medijski prostor, ali zapravo nemamo baš dovoljno informacija o mnogim stvarima“, zaključuje glumac koji je između ostalog poznat po „Senkama nad Balkanom“, ali i kao frontmen benda Koikoi.

Bonus video: Publika u glas pevala Konstraktin hit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar