Booking, Buking, Marija Draganić, Vladana Perlić, poezija, knjiga
Foto: KC Grad/Promo

Pesnikinja Marija Dragnić predstaviće zbirku pesama "Mi, marije" 24. juna, a Vladana Perlić svoju zbirku “Isus među dojkama” 30. juna u beogradskom Kulturnom centru Grad. Oba događaja deo su novog programa pod nazivom "Booking".

„Ne pravimo nikakvu ‘promociju’, nego mesto susreta, čemu nas poezija i muzika oduvek uče“, ističe se u najavi razgovora o knjizi Marije Dragnić „Mi, marije“ (PPM Enklava, 2020) u kom će, pored autorke, o njenim pesmama 24. juna od 19.30 sati u KC Grad govoriti i pesnikinje Radmila Petrović i Maša Seničić i pesnici Vladan Krečković i Šimon Tsubota, najavljen je i „gost iznenađenja“, a nakon toga je predviđeno da muziku puštaju „Zlatni diječaci“.

Booking, Buking, Marija Draganić, poezija, knjiga
Marija Dragnić Foto: KC Grad/Promo

„Ovo je poezija u kojoj žene i drveće imaju moć da se kreću u svim pravcima. Poezija o slobodi o kojoj se mašta, ali za koju se i bori; o Koki, Mili, Marini, Kris, Miji, junakinjama pjesničke knjige čije životne sudbine izgoverene kroz njihove snažne i ubjedljive glasove čine niz uspjelih, oštroumnih i intrigantnih ciklusa, u kojima nas svaka od njih vodi kroz novi sloj ženskih iskustava i pravi posvetu ženskom životu. A životi u pjesmama Marije Dragnić su u tolikoj mjeri strastveni i živi da nam se čini kako su junakinje njene poezije tu, naspram nas i u dahu nam kazuju svoje priče koje vrijedi čuti. Raspon i autentičnost glasova kroz koje nam se autorka obraća je takav i tolki da stvara utisak kako se u ciklusima na koje je podijeljena zbirka radi o različitom autorstvu, što je zasigurno još jedan od mnoštva kvaliteta koji je moguće izdvojiti iz njene nove knjige”, kaže o zbirci „Mi, marije“ Tanja Stupar Trifunović.

Booking, Buking, Vladana Perlić, poezija, knjiga
Vladana Perlić Foto: KC Grad/Promo

Banjalučka pesnikinja Vladana Perlić predstaviće zbirku „Isus među dojkama“ (Lom, 2020) 30. juna od 18.30 sati u KC Grad u razgovoru sa Radmilom Petrović, književnom teoretičarkom Mašom Tomanović i pesnikom Zvonkom Karanovićem.

„U poslednje vrijeme pojavili su se u književnosti glasovi koji nam ukazuju na ono što nikada nismo željeli čuti. Ti književni glasovi u literaturi, pre svega, ali ne samo to, donose svježu perspektivu u obične, svakodnevne životne prizore i književne motive. Vladana Perlić jedan je od tih glasova. Kad već ne nalazimo za shodno razgovarati sa ženama onda bismo ih trebali čitati a sve kako bismo konačno upoznali osobe kojima se obraćamo sa – ljubavi“, zapisao je pesnik Marko Tomaš.

I Marko Tomaš trebalo bi da predstavi svoju poeziju u okviru „Bookinga“ u julu, navode organizatori, a do sada je u okviru ovog programa publika mogla da čuje pesnikinje Mašu Seničić, Milicu Špadijer, Aleksandru Jovanović i Milicu Rosić (u okviru večeri „Mladi Dis“), kao i Milenu Marković, koja je predstavila nedavno objavljenu poemu „Deca“.

Milena Marković
„Booking“ u KC Gradu Foto: Ana Batrićević

– Pandemijske okolnosti su nam oduzele ili ograničile mogućnost kontakta uživo sa novitetima književne i umetničke produkcije pa nam se činilo da je ovo leto pravi momenat za pokretanje ovakve vrste platforme. Mnoga izdanja videli smo kroz digitalne kanale ili onlajn druženja i vidljivo je zaista, prema prvim reakcijama na prva dva “Booking” programa, koliko je publici nedostajala interakcija uživo koja je ipak nezamenljiva. I “Booking” kao platforma će sigurno imati svoj digitalni oblik kao neizbežan, ali u ovom trenutku okupljanja su konačno u fizičkom prostoru. Cilj nam je da predstavimo novine domaće i regionalne književne produkcije, ali i inostrane, da se međusobno povežu mladi sa iskusnim umetnicima i stvaraocima, ali i da kroz simbiozu sa drugim vrstama umetnosti prikažemo omiljene poetske i prozne autore i aktuelne teme, kroz debate i razgovore i što je najvažnije za ovu platformu, da programe osmišljavamo u zajedničkoj energiji – kaže Jelena Pavlović iz KC Grad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar