Foto: Michael Wilson/Promo, Briene Lermitte/Promo

U vreme kad mnogi značajni evropski džez festivali nemaju uopšte goste iz Amerike, Beogradski džez festival uspeva da nam predstavi nekolicinu značajnih imena sa američkog kontinenta.

Na otvaranju nas je oduševio trubač Theo Croker sa svojim afro-angažovanim projektom BLK2LIFE, dok je stari znanac, tenor saksofonista Joe Lovano, značajno doprineo uspehu „poljske večeri“, gostujući pijanisti Marcinu Wasilewskom i njegovom triu. Za kraj su ostavljena dva važna gostovanja sa širim kulturnim značajem.

U nedelju, 31.10, u Kombank dvorani od 19.00, imaćemo priliku da čujemo ekskluzivno evropsko gostovanje Marie Schneider, najpoznatije savremene kompozitorke savremene džez muzike, posebno za big bendove, uz talentovani nemački orkestar Subway Jazz Orchestra iz Kelna. Schneiderova je dobitnica 7 Grammy nagrada, a njen najnoviji album “Data Lords” koga upravo promoviše, dobio sjajne kritike širom sveta. Program koga ćemo videti rekapituliraće celu njenu bogatu karijeru i sastojaće se iz dva dela po 45 minuta, pod imenom “Maria’s Masterpieces”. U uvodu ćemo čuti naš Džez oktet FMU i specijalni gosti: vokalni kvartet Ming.

Posebnu poslaticu ove godine, u kojoj se obeležava 50. rođendan Beogradskog džez festivala, predstavlja nastup Bred Mehldau Tria, u ponedeljak 1.11. u 20.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Nastup koji se vodi kao “koncert +”, predstavlja završno atrakciju festival, koji se od svog obnavljanja trudio da dovede u našu sredinu najznačajnije džez umetnike današnjice.

Tako je Brad Mehldau već 2007. oduševio našu publiku solo klavirskim nastupom o kome se još priča. Ove godine ćemo ga po prvi put slušati sa triom, kako predstavlja muziku sa najnovije ploče “Variations on a Melancholy Theme”, svakako odgovarajućeg imena za sadašnji trenutak u svetu. Maria i Brad predstavljaju svakako sam vrh kreativnosti u savremenoj umetničkoj, i posebno džez muzici, te je jasno da će se rođendan Beogradskog džez festival proslaviti u skladu sa njegovom bogatom tradicijom.

Bonus video:

Jovan Maljoković, Over the Rainbow

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar