Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Svet teatra doživeo sam kao ozbiljne visinske pripreme za ko zna šta… Sad mogu i na front, ovim rečima objašnjava svoju glumačku debi rolu u Šekspirovoj "Buri" Marko Šelić Marčelo.

Muzičar i pisac, koji će, u ulozi Arijela, premijerno izaći na scenu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 29. oktobra, izjavio je na konferenciji za medije, povodom izvođenja čuvenog komada Viljema Šekspira u režiji Kokana Mladenovića, da mu je čast što se vraća u teatar.

– Moj tim i ja smo već imali nekakvog pozorišnog iskustva, kako kada je u pitanju muzika, tako i scenarisanje. No, to se nije završilo tako slavno zbog stavova koje imamo… Poslednje pozorišno iskustvo završilo se „makazama“ posle šeste probe. Ovo nam je povratak – istakao je Marčelo na susretu sa predstavnicima medija u novosadskom pozorištu.

Najava premijere predstave „Bura“ u režiji Kokana Mladenovića u Srpskom narodnom pozorištu, Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Marčelo, rođen u Paraćinu 1983. godine, do sada je objavo pet studijskih albuma i šest knjiga. a sa kolegama iz pratećeg sastava „Filteri“ već je sarađivao sa pozorištima. Najpre je urađena dramatizacija po njegovom romanu „Zajedno sami“, dok su za predstavu „Klasni neprijatelj“ u Dadovu uradili originalnu pesmu „Pegla“. Sa Kokanom Mladenovićem sarađivali su prethodno na komadu „Dr. Nušić“, potpisavši numere „Himna Maršala Mita“ i „Opajdarsko kolo“…

Osim što u novoj Mladenovićevoj predstavi igra Arijela, Marko Šelić potpisuje i songove dok su za ostatak muzike zaduženi njegovi saradnici.

– Nisam sam u onome što je moj zadatak, jer su tu moji najbliži saradnici Nevena Gibetić Nensi i Rade Sklopić Rejd. Rade je kompozitor u našem bendu, a uradio je muziku za čitavu predstavu i za songove. Nena je autorka većine melodijskih linija, vokalna kompozitorka, a ja sam autor songova. I takođe sam u ulozi Arijela – istakao je muzičar.

Glumci „Bure“: Marko Šelić Marčelo, Anđela Pećinar, Aleksandar Sarapa i Jelena Lončar/Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Šekspir je ovaj komad napisao 1611. Radnja je smeštena na pusto ostrvo gde 12 godina žive izgnani Prosper i njegova ćerka Miranda, dok je Marčelov Arijel dobri duh koji vlada ostrvom.

– Ovo je veliki izazov. Svet teatra smo doživeli kao ozbiljne visinske pripreme za ko zna šta… Sad mogu i na front, daleko bilo, ako treba posle svega ovog – rekao je Šelić i dodao:

– Mislimo da taj spoj, koji je je od početka bila Kokanova ideja, neće biti zaludna ideja..

Marko Šelić Marčelo kao Arijel Foto: S.Đurić/SNP

Govoreći o tome zašto je Marčela izabrao za jednog od saradnika, reditelj predstave Kokan Mladenović istakao je da se muzičaru i piscu divi zbog svega što radi.

– Zato i nema prirodnijeg saradnika i saveznika za ovu vrstu reinterpretiranog Šekspira od njegovog osećanja sveta i pisanja muzike. I nadam se da će za sve koji prate teatar njegova gluma u ulozi Arijela biti prijatno iznenađenje – kazao je Mladenović.

Istoričari književnosti „Buru“ smatraju poslednjim celovitim delom koje je Šekspir napisao, kao i testametarnim komadom kojim se oprostio od pozorišta. Iako se, po pravilu, smatra delom u kojem prevladavaju skladni tonovi i optimizam, moderna kritika iznela je na videlo značajne protivrečnosti, sukobe i krize, koji deluju ispod prividno ugodne i skladne spoljašnjosti. Polazeći od sličnih pretpostavki, reditelj Kokan Mladenović je u ovom delu prepoznao današnji trenutak, svet u kojem živimo, ocenivši da je to, za autorsku ekipu, komad o mržnji i osveti.

Kokan Mladenović Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

– „Bura“ je poslednji Šekspirov komad, za koji teatrolozi kažu da je komad o mudrosti života, opraštanju, pomirenju. Pošto ne vidim da živimo na prostorima koji imaju veze sa mudrošću i pomirenjem, mislim da nam više pripada kao komad o mržnji i osveti – zaključio je Mladenović.

Autori adaptacije su Kokan Mladenović i Svetislav Jovanov, pored Marčela u predstavi igraju i Radoje Čupić koji tumači glavnu ulogu – Prospera, Anđela Pećinar i Jelena Lončar (u alternaciji) tumače Mirandu, dok Aleksandar Sarapa igra Ferdinanda, a u glumačkoj ekipi su i: Aleksandra Pleskonjić, Milovan Filipović, Igor Pavlović, Nenad Pećinar, Jugoslav Krajnov i Dušan Vukašinović.

Premijera je zakazana za 29. oktobar u 19.30 sati na sceni „Pera Dobrinović“, dok je prva repriza dan kasnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar