Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ne verujem nijednoj političkoj stranci, ne verujem ni u kakve pokrete, ali verujem u individualnu pobunu. Ta vulgarna malograđanština da sačuvaju svoje plate, sendviče, poslove... postala je opasna po naše živote, kaže Kokan Mladenović, reditelj predstave "Gustav je kriv za sve" koja je sinoć u izvedbi subotičkog pozorišta "Kostolanji Deže" izvedena na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Mladenović komadom poistovećuje društvo u kom živimo sa animiranim junakom mađarskog crtanog filma „Gustav“ –  prašnjavog birokratu, poslušnika fokusiranog isključivo na sopstveno postojanje, otvoreno aludirakući da smo „svi mi pomalo Gustavi“.

– Gustav je najzastupljeniji pojam u Srbiji, u milion primeraka i svi mi znamo ponekog Gustava. To vam je kao što navodno ne znate nikoga iz svog okruženja ko glasa za vladajuću stranku, a onda oni pobede sa 70 odsto glasova. Neuočavanje nakaznih procesa u društvu, i saučešništvo u istom, mora doći na naplatu – kaže Mladenović dodajući da se „od devedestih.taj račun samo gomila“.

Predstava Kokana Mladenovica „Gustav je kriv za sve“, foto Nenad Lazic

To „gustavovsko“ nemanje stava je, prema njegovom mišljenju, simptomatično za današnju Srbiju.
– Ogromna većina Srbije zbraja dane između rijalitija, ždranja i preživljavanja, bez ikakve više svesti o postojanju, bez ikakve lične hrabrosti da se utiče na sopstveni život – rekao je Mladenović.

#related-news_1

Potencirajući nedostatak individualne hrabrosti, empatije i neispunjavanje građanskih obaveza, Mladenović je, umesto klasičnog kraja predstave, publiku ćutke ostavio u mraku. Umesto glumaca na kajronu je ispisana poruka: „Mrak je, a vi sedite. I ćutite. I ništa ne preduzimate. Niste vi krivi … zna se ko je kriv …“

Svi smo mi Gustavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare