Foto: Promo

Pepeljare, upaljači i šibice neće nam biti potrebni u svetu bez duvanskog dima, poručuju mladi umetnici sa Fakulteta primenjenih umetnosti izložbom „Make Art From Škart“.

Jedinstvena umetnička instalacija, koja će biti otvorena do 31. oktobra u TC Galerija u Beogradu, nastala je od predmeta koji inače služe za konzumiranje cigareta. Umetnici su tako pokazali kako oni misle da svet bez duvanskog dima treba da izgleda, ali su istovremeno ukazali na štetnost i ključne probleme kod pušenja – naročito zbog pojave duvanskog dima i sagorevanja.

Nauka je dokazala da dim, koji se oslobađa sagorevanjem cigarete, sadrži više od šest hiljada materija, među kojima se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. Pojedini pušači, iako svesni posledica koje sa sobom nosi ova štetna navika, ipak ne prestanu da puše iz različitih motiva.

Foto: Promo

Njima je potrebno pružiti informacije o boljim izborima u poređenju sa cigaretama. Prelaskom na IQOS, koji je baziran na tehnologiji zagrevanja duvana, eliminiše se proces sagorevanja a samim tim i duvanski dim, katran i pepeo. Zagrevanjem se oslobađa aerosol, koji na taj način u proseku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Ipak, nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.

Foto: Promo

Beograd je druga destinacija na kojoj će ova neobična izložba biti predstavljena, u konceptualnom prostoru IQOS butika, pošto je prva postavka organizovana prošlog meseca u Nišu. I sami posetioci su dali svoj doprinos donošenjem predmeta koje bi odbacili prestankom pušenja cigareta ili prelaskom na bolju alternativu kao odgovorni prilog umetnosti.

Izložba „Make Art From Škart“ biće otvorena u konceptu gde su, osim uređaja IQOS i lil SOLID 2.0, prateće opreme i aksesoara, dostupne i informacije o naučno-istraživačkim dostignućima koji stoje iza ovog sistema, a postavka je namenjena isključivo punoletnim posetiocima.

BONUS VIDEO Milena Vesić o predstavi „Široka zemlja“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar