Maja Gojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ovoj godini počećemo rad na više kapitalnih projekata, kao što je Arhiv Jugoslavije, Caričin grad, obnova Centralne kule u okviru Memorijalnog centra "Staro sajmište", kao i nastavak rada na arheološkom nalazištu Belo Brdo u Vinči, najavila je ministarka kulture Srbije Maja Gojković objavom na Instagram nalogu Ministarstva.

Ona je navela da je budžet Ministarstva kulture za 2022. godinu uvećan za 16 odsto u odnosu na 2021. godinu, odnosno za dve milijarde dinara.

Početak godine obeležiće projekat „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine“, zatim projekat „Gradovi u fokusu“ za koji je izdvojeno blizu 350 miliona dinara, što je značajno povećanje u odnosu na ranije konkurse.

Čačak je izabran za prvu prestonicu kulture Srbije 2023. godine i ove godine će se raditi na ulaganjima i pripremama Čačka, istakla je Gojković i dodala da se radi na decentralizaciji kulture.

Izdvojena su veća sredstva za filmsku i audio-vizuelnu umetnost. Planirali smo čak milijardu dinara više nego 2021. godine, jer se pokazalo da ovi podsticaji veoma dobro utiču na kulturu, turizam i čitavu privredu Srbije, zaključila je Gojković.

Bonus video – Frano Lasić: Nijedna zemlja ne može da egzistira bez kulture

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare