Foto: Željko Jovanović

Povodom sto godina od početka rada Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, večeras je na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije Adriana Morara, izvedena Pučinijeva „Madam Baterflaj“, koju je, istog datuma, pre tačno jednog veka, premijerno odigrao novoformirani ansambl prestoničke opere.

Naslovnu ulogu večeras je pevala gošća iz Japana Kikuko Tešima, u ulozi služavke Suzuki nastupila je mecosopran Željka Zdjelar, poručnika u američkoj mornarici Pinkertona tumačio je tenor Dejan Maksimović, američkog konzula Šarplesa bariton Miodrag D. Jovanović, a ujaka Bonza bas-bariton Aleksandar Stamatović.

U toj Pučinijevoj operi o tragičnoj sudbini japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, uloge su ostvarili i solisti Svetlana Lovčević (Kejt), Darko Đorđević (Goro), Pavle Žarkov (Komisionario) i Mihailo Šljivić, koji je prvi put nastupio kao Jamadori, te dečak Leonida Bokan (Sin Ćo Ćo San).

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Bilo je to 106. izvođenje „Madam Baterflaj“ u produkciji čija je premijera održana 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića i koju je, u međuvremenu, obnovila Ivana Dragutinović Maričić. Scenografiju je kreirao Mileta Leskovac, a kostime Svetlana Čkonjević.

Publika, u prepunoj sali, nagradila je ansambl višeminutnim aplauzom.

U okviru svečanog programa, emitovan je kratak film, autora Petra Antonovića, o istorijatu Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a buketi cveća uručeni su primadonama nacionalnog teatra, koje su u operi “Madam Baterflaj” nekada pevale naslovnu ulogu – Radmili Bakočević, Radmili Smiljanić i Veri Mikić, kao i aktuelnoj direktori Opere Jasmini Trumbetaš Petrović koja i dalje nastupa u toj roli.