Lordan Zafranović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Film je čudo jer preko noći uđe u sve domove sveta, kaže za Nova.rs Lordan Zafranović.

Proslavljeni hrvatski reditelj trenutno radi na filmu „Zlatni rez 42“ po scenariju Arsena Diklića „Djeca Kozare“ čime ostvaruje davnašnju želju čuvenog scenariste i književnika da se po tom predlošku snimi dugometražno ostvarenje.

Ovih dana se navršilo sto godina od rođenja autora scenarija kultnih filmova poput „Diližanse snova“, „Marša na Drinu“, „Užičke republike“, do „Zimovanja u Jakobsfeldu“ i „Salaša u Malom Ritu“. Tim povodom danas je otvorena izložba „Od reči do filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

Jugoslav Pantelić, Lordan Zafranović, Milja Stijović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U razgovoru za Nova.rs Zafranović ističe da je Diklićeva ideja da piše scenario bila da se odgovori na agresivni nacionalizam koji je tih dana ključao.

– Na kraju je sve rezultiralo krvavim ratom koji je unesrećio sve narode na ovim područjima. Bilo nam je jako važno da napravimo film upozorenja, krik protiv zla. Vodila nas je humana misao – da ne zaboravimo šta je do tada bilo i da tim slikama stradanja dece u Drugom svetskom ratu predočimo da sve to može da se ponovi – kaže reditelj i dodaje:

– Nažalost, film nije imao tu mogućnost, ali i sa njim rat bi bio isti. Film ima ograničeno dejstvo, posebno na politiku. Umetnost ide u jednom pravcu, politika u drugom. Nije bilo moguće snimiti ga, ali sada jeste. Dobar je momenat da se prikaže svetu. Biće to krik prema Hrvatskoj, a onda prema svim regionalnim državama i prema svetu. Pravimo ostvarenje koje će razumeti čovek bilo gde na planeti. Film je čudo jer preko noći uđe u sve domove sveta.

Lordan Zafranović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lordan Zafranović se osvrnuo i na spekulacije da je „Dara iz Jasenovca“ plagijat delova iz scenarija Arsena Diklića „Djeca Kozare“ istakavši da je to „sramota za srpsku kinematografiju koja je veličanstvena i ima tako bogatu istoriju“:

– Ništa se nije desilo, nismo išli na sudove, a mi smo odlučili da preadaptiramo neke delove i izbegnemo scene koje su ukradene i koje su, nažalost, realizovane strašno slabo. Malo ko se uzbudio zbog toga. To je mrlja na kinematografiji. Na to se ne može reagovati. Neću se sastajati sa tim kriminalcima na sudu. Zašto bih to radio. Za mene je to šokantno. Dikićeva porodica i ja smo ostali ukočeni. Sad radimo naš film i ne želimo da se time bavimo.

Bonus video: Lordan Zafranović o Nedi Arnerić i svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare