Slobodan Beštić u predstavi Rat i mir Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Posebno mi je snažan utisak bio što igramo predstavu autora koji je ekskomuniciran iz Crkve a ona nema problem sa tim. To mi je veliko otkrovenje, rekao je za Nova.rs prvak Drame nacionalnog teatra Slobodan Beštić nakon što je u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima kod Budve odigrana predstava "Rat i mir".

Ovim komadom Lava Nikolajeviča Tolstoja Narodnog pozorišta u Beogradu, u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića, otvoren je 36. Festival „Grad – teatar“ Budva.

Slobodan Beštić i Kalina Kovačević u predstavi Rat i mir Foto: Promo/Grad-teatar Budva

– „Rat i mir“, kako ga je Boris napravio, univerzalna je priča i govori o ljudima koji pate u uslovima rata. I u tom smislu mi je drago da je neko prepoznao da je Tolstoj bogotražitelj i da je postavljao ista pitanja kao Isus i dao svoje odgovore koji možda nisu tačni, ali Crkva nam je otvorila vrata da uđemo u taj divan prostor i prikažemo to delo – nastavio je Beštić, koji tumači lik kneza Vasilija Sergejeviča Kuragina, i dodao:

– Naročito me je dotaklo ono što sam osetio tokom liturgije u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima, kada me je monah Simeon uključio u bogoslužbu i pomazao me. To me je neočekivano vratilo u centar, jer došao sam besan, nervozan, i sada osećam radost i jedva sam čekao da stanem na scenu.

Monah Simeon na predstavi „Rat i mir“ Foto: Suzana Sudar

A, iznenađenje je tek usledilo kada je saznao da je monah Simeon arhitekta Slobodan Dragović po čijem je projektu obnovljen manastir Stanjevići.

– Kada mi je rekao da je brat naše čuvene kostimografkinje Ljiljane Lili Dragović, potpuno sam bio zatečen – ispričao nam je glumac, koji se dodatno obradovao kada se nakon predstave susreo sa gospođom Lili, čiji se rad vezuje za više od 300 pozorišnih ostvarenja na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za filmsku umetnost zašta je nagrađena sa dve Zlatne arene u Puli za ostvarenja „Dorotej“ i „Kosovski boj“.

Bonus video: Bojana Stefanović – Stižu nam nove generacije u Narodno pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar