Vanja Ejdus , Nenad Jezidć, Mirjana Karanović, Marko Grabež Foto; Miša Obradović, Dragan Mujan/Nova.rs

U zaječarskom Narodnom pozorištu Timočke krajine sinoć je završen takmičarski deo 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Stručni žiri u sastavu: dr Miroslav Radonjić (predsednik), dr Duško Ljuština i Tanja Bošković, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodeli Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Кosića, u režiji Juga Đorđevića, koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja Novi Sad i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Vanja Ejdus Foto: Promo

Pored Ejdus, u konkurenciji su bili osvajači priznanja „Zoranov brk“ – Darko Cvijetić („Što na podu spavaš“), Branka Katić („Tramvaj zvani želja“), Milutin Mima Karadžić (Sportsko srce“), Željko Jerkić („Sumnjivo lice“), Aleksandar Marinković („Neki to vole vruće“) i Bojan Žirović („Pristanak“).

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Tramvaj zvani želja“, po tekstu Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, BELEF-a i Кazališta Ulysses iz Zagreba.

Scena iz predstave Tramvaj zvani želja Foto:TANJUG/ BDP/ DRAGANA UDOVICIC

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,91 osvojio je mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu: Tatjana Njažić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) većinom glasova doneo je odluku da nagradu za najboljeg mladog glumca dodeli Marku Grabežu za ulogu Tima u predstavi „Pristanak“ Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

Marko Grabež u predstavi „Pristanak“ Foto: Promo

Stručni žiri 5. Festivala malih pozorišnih formi u sastavu: rediteljka Snežana Udicki, dramaturg Branislav Nedić i teatrolog Spasoje Ž.

Milovanović, nakon odgledanih šest takmičarskih predstava, doneo je odluku da za najbolju predstavu u celini proglasi „Кnjigu o Milutinu“, po romanu Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića, z režija Egona Savina i produkcija Zvezdara teatar. Ovoj monodrami pripala je i nagrada publike, čija je ocena 9,84.

Stručni žiri je jednoglasno doneo i odluku da se specijalna nagrada dodeljuje Mirjani Кaranović za izuzetan doprinos gumačkoj umetnosti u predstavi „Petrijin venac“, po romanu Dragoslava Mihailovića, u režiji Jane Maričić i produkciji „Teatra na brdu“.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

Priznanja će biti svečano uručene večeras, a u čast nagrađenih biće izvedena premijera predstave zaječarskog teatra „Elektra“ Danila Кiša, po motivima Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Bonus video: Mirjana Karanović o predstavama „Petrjin venac“ i „Kamen“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar