Džordža Smit. Foto: EPA-EFE/Tamara Rozas

Dejmon Albarn, Majkl Kivanuka, Džordža Smit i grupe Coldplay, Wolf Alice i Haim glavne su zvezde koje će nastupiti 22. maja na velikom koncertu bez publike, ali uz direktan prenos na internetu, najavili su organizatori festivala Glastonberi.

Glastonberi, jedan od najvećih i najuticajnijih festivala popularne muzike, neće biti održan drugu godinu zaredom zbog koronavirusa, poručili su organizatori još početkom godine. U međuvremenu su uspeli da organizuju koncert „Live At Worthy Farm“, na farmi u Samersetu gde se inače održava festival, i on će biti prenošen direktno u četiri vremenske zone, a publika koja bi da prati nastupe platiće ulaznice od 20 funti.

Petosatni spektakl režiraće Pol Dadždejl, a biće snimljen bez prekida, da bi bilo dočarano ono što je koorganizatorka festivala Emili Ivin nazvala „neprekidna luda noć“ na Glastonberiju, sa sve poznatim obeležjima poput Piramida bine ili stena u krugu, prenose britanski mediji.

„Uvek se trudimo da ulaznice budu jeftinije što je moguće više. Neki ljudi su nam rekli da smo mogli da naplatimo ulaznice i 60 funti, ali nismo hteli. Neko vreme mislili smo da smo sve mogli da izvedemo i besplatno. Ali, zapravo su nam potrebne ulaznice od 20 funti, što deluje kao prilično razumna cena za toliko izvođača“, navela je Emili Ivin.

Organizatorima Glastonberija je otkazivanje festivala prošlog leta donelo gubitak od pet miliona funti, pišu britanski mediji. I organizacija koncerta na farmi Vorti će „koštati dosta“, rekla je Emili Ivis, dodajući da još ne može da kaže koliko jer lista izvođača još nije zaključena, ali da se uzdaju i u donacije i sponzore. Neki od izvođača, poput producentkinje i didžeja Hani Dižon, odrekli su se honorara.

„Važno mi je da podržim Glastonberi jer je to bio ključni događaj i kada sam rođen, a kamoli od kada sa počeo zaista da sviram svoju muziku. On okuplja ljude iz pravih razloga, ali pre svega slavi živu svirku“, kazao je Majkl Kivanuka za „Gardijan“.

Džoel Ejmi, bubnjar alternativnog rok benda Wolf Alice, rekao je da „iskreno, nema toga što članovi grupe ne bi uradili za Glastonberi“, jer su se tu najbolje provodili.

Dok se lista izvođača još zaključuje, poznato je da će Dejmon Albarn nastupiti na čuvenom kamenom krugu u sumrak, a Hani Dižon izvešće svoj set na poznatom jugoistočnom uglu. Najavljena su i učešća pesnika, repera, mađioničara i vizuelnih umetnika.

Organizatori Glastonberija nisu odustali od ideje da na farmi na leto prirede kamp prostor za porodice, nadajući se da će u avgustu tu moći da održe i koncert pred publikom.

„Nadamo se da će festivalska scena u Velikoj Britaniji početi da se vraća na svoje od avgusta, ali sve to treba da radimo korak po korak“, zaključuje Emili Ivis.

Organizatori Glastonberija su, inače, već najavili Tejlor Svift, Pola Makartnija i repera Kendrika Lamara kao glavne zvezde festivala planiranog za 2022. godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar