Foto: EPA PHOTO EPA/MACIEJ KOSYCARZ, EPA-EFE/Ferdy Damman, GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia, Gonzales Photo / Alamy / Alamy / Profimedia, AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Niko od nas nije očekivao da će ovo da se dogodi, rekao je Dejvid Grol nakon što je objavljeno da će njegov bend Foo Fighters ući u Rokenrol dvoranu slavnih 2021 godine. Pored njih, u čuvenu kuću u Klivlendu će na ceremoniji 30. oktobra biti uvedeni i The Go-Go's, Kerol King, Tod Randgren, reper Džej Zi i Tina Tarner. Veće iznenađenje je što su pred vratima ovaj put ostali legendarni New York Dolls i Fela Kuti, Kejt Buš, Devo, Rage Against the Machine, pa i Dajon Vorvik i Čaka Kan.

„Bio sam iznenađen i, naravno, veoma zahvalan. Poslednjih par meseci pisao sam knjigu i gledao 30 godina unazad… Nedavno sam shvatio da sam skoro polovinu svog života u ovom bendu. I osećam da sam, na neki način, skoro previđao koliko toga smo uradili poslednjih 25 godina. Mislim da je to zato što uvek radim krećući se napred, ne provodim mnogo vremena sedeći i gledajući unazad šta smo radili ili sabirajući ranija dostignuća. Jednostavno gledam ka onome što sledeće dolazi. Ali danas sam se osvrnuo mali više nego inače. Sedeo sam i pisao priču o vremenu kada smo napravili studio u mom podrumu u Virdžiniji da bismo snimilu treću ploču. Shvatio sam: j**** ti, bilo je to pre 22 godine! To je ludo. Najviše se radujem zbog Peta (Smira), Nejta (Mendela), Krisa (Šifleta), Tejlora (Hokinsa) i Ramija (Džafea). Ne verujem da je bilo ko od nas ikada očekivao da će ovo da se dogodi“, rekao je Dejvid Grol, pričajući za magazin „Rolingstoun“ o svojim reakcijama na to što su Foo Fightersi pozvani u Rokenrol dvoranu slavnih.

Grol je već na neki način domaći u Dvorani. Uveden je kao član benda Nirvana 2014. godine, u međuvremenu je i svirao na ceremonijama, sa Džoan Džet, na primer, a i jedan je od onih koji glasaju o tome ko će im se pridružiti u kući rokenrola.

Na pitanje koga bi voleo da vidi u Dvorani, kaže da bi voleo da to budu „Bad Brains po drugi put“, a na to da li se nada zajedničkoj svirci možda sa The Go-Go’s kaže samo da će, pošto je rođen nedaleko od Klivlenda, to biti prilika da „tamo odvede majku i sestru“, da će njegov govor biti verovatno najkraći, a da bi bilo divno da dođe i Tina Tarner.

– To bi bilo sjajno. Bože, ko još? Imamo tamo Toda Randgrena, naravno. Imamo Džej Zija. Ali, bože moj, biti na sceni sa Tinom Tarner i Kerol King? Možeš li to da zamisliš? (smeh). To bi bilo moćno – naveo je Grol.

Tina Tarner će takođe u Dvoranu slavnih ući drugi put. Prvi put upisana je kao deo dua sa Ajkom Tarnerom 1991. godine, ali će ovaj put biti tu i kao solo izvođačica. Godinu pre u Dvoranu je uvedena i Kerol King, ali kao autorka pesama, a ovaj put će ući i kao izvođačica.

Multiinstrumentalista, pevač, autor pesama i producent Tod Randgren, nekadašnji član bendova Nazz i Utopia na sceni je od sredine šezdesetih do danas, rekao je samo kratko da niti je posebno očekivao da se nađe u Dvorani, niti je posebno uzbuđen zbog vesti da će sada biti uveden.

Od kako je uvedena praksa da se pored rokera u Dvorani pojavljuju i reperi, bilo je pitanje trenutka kada će poziv stići Džej Ziju. Prošle godine posthumno je uveden Notorious B.I.G. pa je, valjda, sada došao red i na Džej Zija, još jedne ikone repa sa Istočne obale.

Nagrade

Rokenrol dvorana slavnih će ove godine u kategoriji „ranih uticaja“ dodeliti nagrade grupi Kraftwerk, posthumno pesniku i muzičaru Gilu Skot-Heronu i bluz legendi Čarliju Patonu. Nagrade za „muzičku izuzeznost“ pripale su pioniru repa LL Kul Džeju, klavijaturisti Biliju Prestonu i hard rok gitaristi Rendiju Roudsu.

 

Članice The Go-Go’s su, čini se, bile posebno uzbuđene zbog vesti da će konačno biti upisane u Dvoranu slavnih.

„Preplavljene smo zahvalnošću što smo pozvane u Rokenrol dvoranu slavnih. Žene su uvek bile vitalni deo stalno promenljivog muzičkog biznisa i The Go-Go’s su ponosne na to što su našu uspešnu priču prepoznali fanovi i glasači“, navele su u zajedničkom saopštenju gitaristkinja Džejn Vidlin, pevačica Belinda Karlajl, basistkinja Kejti Valentajn, bubnjarka Đina Šok i klavijaturistkinja i gitaristkinja Šarlot Kefi.

Devojke koje su se pojavile na losanđeleskoj (pank) sceni kojom su dominirali bendovi X i Germs, unele su malo melodioznosti u svoj stil i približile se pametnom popu sa albumom „Beauty and the Beat“. Ove godine navršava se 40 godina od kako su sa njim postale (i ostale) jedini ženski bend čiji album je dospeo na prvo mesto top-lista.

Pre nego što su objavile „Beauty and the Beat“, u štampi se pojavio naslov „Zašto The Go-Go’s ne mogu da dobiju ugovor za ploču?“. Vidlinova je tada rekla da misli da je to zato što su devojke. „Da momci sviraju naše pesme, izdavačke kuće bi ih obožavale“, kazala je. Sada, na podsećanje da su u Dvoranu mogle da uđu i pre 15 godina i pitanje kako vide to što ulaze tek sad, za „LA Tajms“ kaže da su prestale da očekuju da će ih neko pozvati u kuću u Klivlendu.

– Bile smo ukusna aroma pank scene, rekla bih. Slatke devojčice ili šta već. Čule smo već mnogo puta da nas neko, ili neki, iz komiteta za nominacije mrzi. Ali poslednjih godina se ulilo dovoljno nove krvi u taj komitet, pa verujem da su ti ljudi prepoznali naš značaj – zaključuje Džejn Vidlin.

Ni ona, ni druge članice benda, nemaju predstavu ko bi mogao da bude taj ko će ih i zvanično uvesti u Dvoranu.

Odluke komiteta i glasača o novim imenima za Dvoranu slavnih često su, bar poslednjih godina, sumnjive, ali je potpuno nepojmljivo to što su pred vratima doma rokenrola ove godine ostali legendarni New York Dollsi. Teško je razumeti što mesta nije bilo ni za američki art pank bend Devo, čiji uticaj je takođe nesumnjiv, niti za Felu Kutija, iako se diče time da je „lista primljenih ove godine najraznolikija u istoriji ove organizacije“. Ovo je, ujedno, i prva godina kada će istovremeno biti uvedena tri ženska izvođača u isto vreme (misli se na The Go-Go‘s, Kerol King i Tinu Tarner).

Ako je prošle godine bilo mesta za Vitni Hjuston, čudno je da se mesta ove godine nije našlo i za Dajon Vorvik, niti je bilo prostora za Kejt Buš, pa i Čaku Kan. Bilo bi, uzgled, zanimljivo videti i obrazloženje za to što su novi „stanari“ dvorane Foo Fighters, ali ne i Rage Against the Machine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare