Večeras je u Kragujevcu svečano otkriven spomenik legendarnoj rok grupi SMAK. Vlast se potrudila da obezbedi atmosferu kakva dolikuje slavi benda, pa je na svečanosti bilo mnogo zvanica, ispaljen je vatromet, bajkeri su vozili počasni krug, a na kraju je upriličen i koncert benda SMAK plus, sastavljenog od podmlatka Smakovaca. Ipak, spektakularna atmosfera nije mogla da prikrije nezadovoljstvo građana, koji su razočarani izgledom skulptura omiljenih rokera.

Rok simbol Kragujevca, grupa SMAK, dobila je spomenik u svom gradu.

Četiri skulpture članova benda – Točka, Kepe, Borisa i Zorana, večeras su u prisustvu velikog broja građana i zvanica svečano otkrivene.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, slavlje povodom postavljanja trajnog obeležja bendu koji je proslavio Kragujevac, ispraćeno je i velikim razočarenjem građana.

Slike skulptura procurele su u javnost i pre zvaničnog otkrivanja, pa se na društvenim mrežama već danima nižu negativni komentari.

Od toga da je spomenik “kič”, da su skulpture “jad i beda”, da više liči na parodiju nego na ozbiljno odavanje počasti velikanima, pa na kraju i do toga da ceo koncept izgleda “kao da su se članovi benda posvađali i jedni drugima okrenuli leđa”.

Mnogi su zamerili i što među skulpturama nema orguljaša i klavijaturiste Laze Ristovskog, koji je u jeku popularnosti tokom sedamdesetih godina prošlog veka, bio jedan od oslonaca u originalnoj postavci SMAK-a.

Slični komentari bili su i tokom otvaranja.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevčanka Dragana, za Nova.rs prvo je kratko prokomentarisala da je spomenik “užas”, a potom dodala “da joj se ne mili ni da mu priđe”.

“Ja sam stasavala uz SMAK. Sa nekim članovima sam se i družila. Pre dva dana sam prošla ovuda kada su postavljali skulpture. Ovo je bruka i sramota za grad. Ono ni na šta ne liči”, revoltirana je ona.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Sa strane je stajala i grupica sredovečnih ljudi koji su nam rekli da su došli zbog “dobrog koncerta, a ne zbog spomenika”.

Na naše pitanje da li im se sviđa, nisu želeli da komentarišu, već su negodujući rekli “da se slažu sa svim što je napisano na društvenim mrežama”.

Naravno, bilo je građana koji su oduševljeni što je SMAK dobio spomenik u Kragujevcu i koji su strpljivo čekali da se fotografišu uz omiljene muzičare.

Smakovci “škrti” na rečima

Otkrivanju spomenika prisustvovali su gitarista Radomir Mihailović Točak, bubnjar Slobodan Stojanovć Kepa i basista Zoran Milanović.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Točak nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, dok je Kepa kratko rekao da je otkrivanje spomenika doživeo kao “krunu rada i karijere”.

Dodao je i da ga ne pogađaju negativni komentari.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje, mene to ne interesuje. Za mene je ovo znak da je neko ispoštovao naš trud i rad i ponosan sam zbog svega”, rekao je proslavljeni bubnjar.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ideja o spomeniku prihvaćena oberučke

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je iz Doma omladine, u kome je praktično i nastao SMAK, a ideju da se napravi trajno obeležje gradskom rok simbolu, gotovo jednoglasno su podržali i vlast i opozicija.

Tako je na sednici na kojoj se odličivalo, od 61 odbornika, za spomenik glasalo 59.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevčani kojima se spomenik nije dopao, na društvnnim mrežama su razočarano komentarisali “da je upropašćena dobra ideja”. Takođe su se iščuđavali i celokupnom konceptu skulptura, kojima su Smakovci predstavljeni “kao da nisu bend, već da je svako za sebe”.

Nasuprot svim reakcijama javnosti, gradska vlast je otkrvanje spomenika SMAK-u predstavila kao značajnu zaostavštinu koju upisije u svoj mandat.

Spomenik izgrađen “u predviđenom roku”

Kragujevac je već godinama na lošem glasu kao grad koji nijednu investiciju ne može da završi u roku, sa sada već ”čuvenom” rekonstrukcijom Tržnice koja traje skoro četiri godine.

Međutim, spomenik SMAK-u izgrađen je na vreme, a uz spomenik je formiran i Trg Omladine na potezu između Doma omladine i Prve gimnazije.

Zapravo, trg je napravljen od postojećih parking mesta i trotoara, pa više liči na proširenu pešačku stazu nego na trg, što je bila još jedna od primedbi građana na društvenim mrežama.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradska vlast je iz budžeta izdvojila 13,5 miliona dinara za izgradnju trga i 10 miliona dinara za skulpture, koje su delo vajarke Katarine Tripković.

Prilikom usvajanja ideje o izgradnji Smakovog obeležja, najavljeno je da će spomenik biti u prirodnoj veličini.

Ta ideja je u suštini i ispoštovana, skulpture jesu u prirodnoj veličini, ali su građani s kojima smo razgovarali, istakli da su očekivali da će popularni Smakovci biti “bar na nekom postamentu”, a ne raštrkani po ulici “kao čiča gliše”.

Otkrivanje spomenika grupi SMAK u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako su mnogi nezadovoljni novim gradskim spomenikom, vlast je ipak uverena da je s postavljanjem obeležja gradskom rok simbolu, Kragujevac dobio turističku atrakciju, koja će biti mesto okupljanja poklonika rok muzike i ljubitelja legendarnog SMAK-a.

BONUS VIDEO: SMAK PLUS: Otkrivanje spomenika SMAK-u u Kragujevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare