Akademici Aleksandar Kostic i Ljubomir Maksimovic. Srpska akademija nauka i umetnosti. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Aleksandar Kostić izjavio je da je nedavno završena digitalizacija najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, Miroslavljevog jevandjelja.

„Trenutno se proverava kvalitet svakog snimka (stranica Miroslavljevog jevanđelja). To je jedan korak u pravcu finalnog proizvoda“, kazao je Kostić na konferenciji za novinare u SANU.

Kostić je naveo da je načinjeno oko 2.000 digitalnih snimaka teksta i iluminacija tog spisa, ali je dodao da se medju snimcima neće naći „Petrogradski list“, koji se nalazi u Rusiji.

„Fali ‘Petrogradski list’. Kada dodje, i ako dodje, možemo da ga stavimo kao zasebni list“, rekao je Kostić.

Srbija je 2019. godine sa Rusijom potpisala Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, za koju će toj zemlji biti dato sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu.

Digitalizacija Miroslavljevog jevandjelja sprovedena je u saradnji Ministarstva kulture, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke Srbije i SANU.

Kostić je naveo da bi do kraja godine trebalo da bude završen ceo projekat i dodao da će tada digitalno izdanje biti objavljeno na sajtovima četiri institucije, gde će biti dostupno javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar