vidovdan
Foto: Wikipedia

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obići će u sredu, 28. juna u 10 časova Кonak kneginje Ljubice, gde će u periodu od 10 do 18 sati biti izložena slika „Кosovka devojka“ Uroša Predića, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Predić je na slici „Kosovka devojka“ prikazao bojište neposredno posle Kosovske bitke 1389. godine. U prvom planu slike je devojka, koja pruža pomoć ranjenom srpskom junaku, Orlović Pavlu, pojeći ga vodom iz zlatnog putira. Slika je puna simbolike i detalja koji se mogu različito tumačiti i analizirati.

“Kosovka devojka” nije samo prikaz jedne istorijske scene, rezultat želje slikara da na platnu ostavi svoje viđenje dešavanja na Kosovu polju posle boja. Njome se posmatraču prenose i poruke ne samo vezane za Kosovski boj iz 1389. godine, već za kosovski fenomen.

“Kosovka devojka” je sigurno najpoznatija Predićeva slika i često je reprodukovana i kopirana. Slika se danas nalazi u Muzeju grada Beograda.

Konak kneginje Ljubice Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Nakon obilaska konaka predviđene su izjave medijima, koje će dati ministarka Maja Gojković i Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda koja je nedavno reizabrana na ovu funkciju.

Bonus video: Nikola Kojo – On (Vučić) mora da ode, ovo više nije život nego životarenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar