Narodno pozorište,Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodno pozorište u Beogradu objavilo je 12. juna da je postalo punopravni član Evropske pozorišne konvencije (European Theatre Convention – ETC). Sve to ne bi bilo čudno da vest iste sadržine nije objavljena i početkom oktobra 2016. godine.

Naime, nacionalni teatar je 7. oktobra 2016. godine na Konferenciji ETC-a, upriličenoj u Sarajevu u okviru Internacionalnog teatarskog festivala malih i eksperimentalnih scena – MESS, primljen kao punopravni član u tu međunarodnu organizaciju, koju čini više od 40 članica iz 20 zemalja.

Na MESS-u su te godine odigrani „Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana i produkciji beogradskog Narodnog pozorišta i u konkurenciji 19 predstava iz 16 država, osvojili i Nagradu lista „Oslobođenje“ za najbolju predstavu.

U okviru Konferencije ETC-a, producent za međunarodnu saradnju Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivana Nenadović, održala je pristupnu prezentaciju srpskog nacionalnog teatra, a dokument o prijemu potpisali su tadašnji predsednik ETC-a Dubravka Vrgoč i v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta dramaturg Željko Hubač.

Foto: Privatna arhiva

O tome su pisali domaći mediji , uključujući i „Pozorišne novine“ Narodnog pozorišta, a vest je objavljena i na sajtu Narodnog pozorišta 10. oktobra 2016.

Na pitanje portala Nova.rs kako je došlo do toga da Narodno pozorište bude ponovo primljeno u evropsku teatarsku organizaciju, čiji je član već bilo, dramaturg Željko Hubač kaže da “ni prethodna ni aktuelna uprava nisu do sada plaćale članarinu koja omogućava korišćenje benefita članstva u toj organizaciji, zbog čega je članstvo bilo zamrznuto”.

– Članstvo se moglo aktivirati jednostavnom uplatom članarine. Zašto smo ponovo primani u organizaciju u koju smo se učlanili četiri godine ranije, zaista ne znam, ali nadam se da ova vest, ma kako čudno zvučala, znači da smo najzad platili članarinu – rekao je Hubač.

Crno na belo: Vest o prijemu u ETC iz oktobra 2016. Foto: Printscreen/Pozorišne novine

On je dodao da se dokument o prijemu Narodnog pozorišta u ETC 2016. godine nalazi u arhivi nacionalnog teatra i u njegovoj ličnoj arhivi.

– Bio je dostupan i na oglasnoj tabli Drame Narodnog pozorišta, sa koje je, pre izvesnog vremena, skinut – naveo je Hubač.

Da je Narodno pozorište u Beogradu član ETC-a, pored sertifikata o članstvu, potvrđuje i dopis koji je ta organizacija uputila 22. avgusta 2018. godine.

U tom dopisu ETC podseća srpski teatar da treba da uplati članarinu do 10. septembra tekuće godine uz molbu da poštuje međusobno dogovorene uslove članstva.

Foto: Privatna arhiva

Plaćanje članarine za ETC bilo je i jedan od zahteva protesta “Nije umetnički ćutati” 2018. u Narodnom pozorištu koji je izbio zbog nezadovoljstva dela glumačkog ansambla upravnikom Dejanom Savićem.

Postavlja se pitanje zbog čega ni aktuelna upravnica Ivana Vujić, koja je zamenila Dejana Savića u novembru 2018. godine, nije platila članarinu u iznosu od 5.500 evra i aktivirala članstvo u ETC-u. U budžetu Narodnog pozorišta na kraju te godine je, prema zvaničnim informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, ostalo 41.752.967,97 dinara neiskorišćenog novca.

Foto: Printscreen/Narodno pozorište

Ivana Vujić do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na naša pitanja u vezi za ovom temom.

U saopštenju, upućenom medijima 12. juna ove godine, navedeno je da je Narodno pozorište učestvovalo na onlajn pozorišnoj konferenciji koju je organizovala Evropska pozorišna konvencija od 10. do 12. juna u Gracu sa temom “Povezivanje razdvojenih – ponovno otvaranje evropskih pozorišta” i da je posle izlaganja upravnice Ivane Vujić na Generalnoj skupštini ETC-a, skupština izglasala prijem NP u članstvo u toj organizaciji.

Dodaje se da su dokument o prijemu potpisali Ivana Vujić i Serž Rangoni, predsednik Evropske teatarske konvencije, koji je potpisao i dopis upućen Narodnom pozorištu 2018. sa molbom da izvrši uplatu članarine.

Pre Narodnog pozorišta u ETC je 2005. primljeno Jugoslovensko dramsko pozorište, ali se ono u međuvremenu „popelo stepenicu iznad“ postavši član Unije teatara Evrope, a 2006. je i Srpsko narodno pozorište postalo član ETC. Nažalost, članstvo SNP je zamrznuto zbog nemogućnosti plaćanja članarine.

Evropska pozorišna konvencija je orijentisana na saradnju teatara i iz zajedničkog fonda sufinansira razmenu predstava i koprodukcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare